Αλβανία:Εκατό χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή του κράτους



Ιανουάριος 24, 2019. 17:00

Ο Ισμαήλ Κεμάλ ήταν ο πρώτος που υπέγραψε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και ο πρώτος πρωθυπουργός της Αλβανίας. Σήμερα τιμήθηκε  στα Τίρανα και στον Αυλώνα (Βλόρα) από την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας.


Ο Ισμαήλ Κεμάλ μπέι  Βλόρα (Ismail Qemal bej Vlora) είναι ο ακτιβιστής του εθνικού ζητήματος και ιδρυτής του αλβανικού κράτους, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.


Στην τελετή που έγινε στα Τίρανα παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα και ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας. Την παρουσία τους έκαναν, επίσης, αρκετοί πολιτικοί από το Κοσσυφοπέδιο.


Ενώ στην πόλη Αυλώνα, όπου εκεί ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της Αλβανίας στις 28 Νοεμβρίου του 1912 και υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του αλβανικού κράτους, τελετή έγινε στο άγαλμα του Ισμαήλ Κεμάλ, στο οποίο κατέθεσαν στεφάνια ο πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου Γκραμόζ Ρούτσι, ο δήμαρχος Ντριτάν Λέλι, η βουλευτής και υπουργός Πολιτισμού, Εύα Μαργκαρίτι ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Σχετικά μηνύματα έγραψαν και δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου.


shqiptarja.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr