«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν συμμαχικές σχέσεις με την Τουρκία παρά την αγορά των S-400»



Μάιος 25, 2019. 21:31

Ο αρχηγός των Ενωμένων Ένοπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός Τοντ Γουόλτερς, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να διατηρήσουν συμμαχικές σχέσεις με την Τουρκία, παρά την αγορά των ρωσικών συγκροτημάτων S-400  από την Άγκυρα.


«Οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν, αναζητούμε λύση στο πρόβλημα με τους S-400. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την άποψή τους ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για να διατηρήσουν τις σωστές σχέσεις με την Τουρκία,  οι οποίες υφίστανται μεταξύ των δύο συμμάχων», σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο Tass.


Την Τετάρτη 22 Μαΐου,  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι η Τουρκία έστειλε στρατιωτικό προσωπικό στη Ρωσία για την εκμάθηση της λειτουργίας του αντιπυραυλικού συστήματος S-400.


Ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας  ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα συνεχίζει το διάλογο με την Ουάσιγκτον σχετικά με την απόκτηση των S-400, αλλά ταυτόχρονα ετοιμάζονται να επιβληθούν κυρώσεις από την πλευρά του υπερπόντιου εταίρου.


Ο Ακάρ μίλησε, επίσης, για τη νέα πρόταση των ΗΠΑ για την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot (SAM),ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την τιμή, τη μεταφορά τεχνολογίας και τη συμπαραγωγή τους.


Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαΐου μια ομάδα βουλευτών των ΗΠΑ που εκπροσωπούσαν τόσο τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικάνους εισήγαγαν ψήφισμα σε διάφορες επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ ζητώντας «πλήρη εφαρμογή κυρώσεων» κατά της Τουρκία στο πλαίσιο του νόμου «Για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων» (CAATSA), καθώς και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τη δημιουργία των F-35 στην περίπτωση της αγοράς από την Άγκυρα των ρωσικών συστημάτων S-400.


Τα ψηφίσματα της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, που λαμβάνονται χωριστά σε κάθε Επιτροπή του Κογκρέσου, δεν είναι νομικά δεσμευτικά και έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα.


Έτσι οι βουλευτές εκφράζουν τις θέσεις τους σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα και το εκτελεστικό τμήμα έχει δικαίωμα είτε να ακούσει αυτές τις αποφάσεις είτε να τις αγνοήσει, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr