Reuters: Η Ελλάδα καλεί τη Γερμανία να διαπραγματευθεί τις πολεμικές αποζημιώσεις



Ιούνιος 4, 2019. 21:56

Η Ελλάδα απέστειλε διπλωματικό σημείωμα στη Γερμανία, ζητώντας της να συζητήσει την αξίωση της Αθήνας για αποζημιώσεις πολέμου, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη.


Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τον Απρίλιο την έναρξη μιας διπλωματικής εκστρατείας για πίεση προς τη Γερμανία,  ώστε  να πληρώσει δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για την ναζιστική κατοχή της χώρας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα ζήτημα που λέει το Βερολίνο ότι έχει τακτοποιηθεί από καιρό.

Η Γερμανία ζήτησε στο παρελθόν συγνώμη για τα εγκλήματα της Ναζιστικής Εποχής αλλά δεν ήταν διατεθειμένη να ξαναρχίσει συνομιλίες για αποζημιώσεις.


«η ελληνική κυβέρνηση καλεί την γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε το υπουργείο.


Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Βερολίνο παρέδωσε το σημείωμα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη.


Η Ελλάδα υπέφερε πολύ υπό την ναζιστική γερμανική κατοχή και το συναισθηματικό θέμα των αποζημιώσεων επανεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια  της κρίσης χρέους της, που ξέσπασε το 2010.


Πολλοί Έλληνες κατηγορούν τη Γερμανία για τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν σε αντάλλαγμα δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια διάσωσης.


Ελληνική Κοινοβουλευτική Επιτροπή το 2016,  καθόρισε το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων σε περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και η πρόσφατη κοινοβουλευτική απόφαση δεν αναφέρεται σε αυτήν.


Η κίνηση της αριστερής κυβέρνησης, που παρουσιάζεται λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές  που θα γίνουν στις αρχές του επόμενου μήνα, μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τους δεσμούς με τη Γερμανία.


reuters.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr