Κόκκινος Συναγερμός: Η Αθήνα ζητά Αυτοδιάθεση της «Βορείου Ηπείρου»


Ιούλιος 3, 2019. 17:11

Κόκκινος Συναγερμός: Η Αθήνα ζητά Αυτοδιάθεση της «Βορείου Ηπείρου», είναι ο τίτλος που άρθρου του Σαμπάν Μουράτι στην αλβανική εφημερίδα ‘DITA’ όπου γράφει περιφερειακά ζητήματα κάθε εβδομάδα.

Το άρθρο το οποίο μπορεί να διαβαστεί εξ ολοκλήρου στην εφημερίδα, ο Μουράτ  αναλύει μια πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας.


 «Όταν η αλβανική πολιτική έχει μετατρέψει την Αλβανία σε ένα σπίτι που άρπαξε φωτιά, οι γείτονές μας όχι μόνο  διατηρούν αυτήν τη φωτιά, αλλά περιμένουν να πέσουν οι τοίχοι και να σπάσουν τα σύνορα της πατρίδας μας Αλβανίας και να επωφεληθούν με το να πάρουν κάποια κομμάτια πίσω, όπως το 1913.


Αυτή είναι η νέα ελληνική στρατηγική στη νέα μας κρίση.

 Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στις 24 Ιουνίου ζήτησε «αυτοδιάθεση» για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, που ουσιαστικά είναι η υλοποίηση του διαβόητου σχεδίου «Βόρεια Ήπειρος», γράφει η Μουράτι.


«Στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών διαβάζουμε τη δήλωση της 24ης Ιουνίου:

 Όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, είναι η πρώτη απόφαση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (της ΕΕ) όπου υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και του σεβασμού για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης της μειονότητας [στο δημοσίευμα: për të drejtën e vetëvendosjes,(self-determination), për minoritetin”.]


«Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας όχι μόνο δηλώνει την αυτοδιάθεση της ελληνικής μειονότητας ως προϋπόθεση της ελληνικής ψήφου για την Αλβανία στην ΕΕ, αλλά υποδεικνύει επίσης ότι αυτή η νέα προϋπόθεση για πρώτη φορά στην ιστορία έγινε απόφαση της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 18 Ιουνίου.


»Φυσικά θα ήταν συγκλονιστικό εάν η ΕΕ προέβαινε σε ένα τόσο αδιανόητο βήμα. Αλλά, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση αλήθεια. Έχουμε να κάνουμε με διπλωματική εικασία,  πολιτικά, νομικά και γλωσσικά θέματα του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, προσπαθώντας να υπηρετήσει την ευρωπαϊκή ατζέντα. 

Είναι η νέα στρατηγική της Ελλάδας για την επιβολή στην Αλβανία της αυτοδιάθεσης στην ελληνική εθνική μειονότητα, δηλαδή, ένα ‘πρότυπο’ του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας το 1914.


Πρώτον,  να εξηγήσουμε στον αναγνώστη ( σημ. συνεχίζει το κείμενο), και για να μην δημιουργηθεί σύγχυση, που ενδεχομένους να θέλει να δημιουργήσει  χρήσιμους ηλίθιους η Ελλάδα στα Τίρανα, παρουσιάζουμε τον ορισμό του όρου «Αυτοδιάθεση», σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης για την αγγλική, πέμπτη έκδοση του 1995, στη σελίδα 106: 

«Η αυτοδιάθεση είναι το δικαίωμα ενός έθνους, χώρας κλπ., να αποφασίσει ποια μορφή διακυβέρνησης θα έχει ή αν θα είναι ανεξάρτητη από άλλο κράτος ή όχι.»[Σημ. στο δημοσίευμα: “self-determination është e drejta e një kombi, vendi, etj.për të vendosur çfarë forme qeverisje do të ketë ose nëse do të jetë i pavarur nga një shtet tjetër ose jo”].


Ο Μουράτι γράφει τους λόγους για τους οποίους λαμβάνει τέτοια τολμηρή θέση η Αθήνα:


«Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος είναι δικηγόρος και επιπλέον παρουσιάζεται στην επίσημη βιογραφία του ως συντάκτης του Συντάγματος της Αλβανίας του 1998,  γνωρίζει πολύ καλά το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης τι ακριβώς δικαίωμα είναι για τους λαούς.


Λησμονεί ότι το προηγούμενο που προσπαθεί να δημιουργήσει στην Αλβανία, μπορεί να ωθήσει την Τουρκία να αναζητήσει αυτοδιάθεση στην τουρκική εθνική μειονότητα στην Ελλάδα, η οποία είναι έξι φορές μεγαλύτερη από την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.


Αλλά, ο υπουργός γνωρίζει ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κράτος με υστέρηση στην εξωτερική πολιτική προς την Αθήνα τα τελευταία 30 χρόνια, ένα κράτος που έχει την κατάσταση εθνικής και κρατικής αυτοάμυνας το χαμηλότερο επίπεδο στα Βαλκάνια.


Αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιτρέπει στον εαυτό του μια ανεπαρκής εικασία σε σχέση με το υψηλό επίσημο επίπεδο της θέσης του», γράφει ο αναλυτής.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr