Κοσσυφοπέδιο: Κατηγορούνται 22 αστυνομικοί για την απέλαση των 6 Τούρκων



Αύγουστος 15, 2019. 21:55

Είκοσι δύο αστυνομικοί του Κοσσυφοπεδίου κατηγορούνται για το ρόλο που έπαιξαν στην απέλαση έξι Τούρκων υπηκόων πριν από ένα χρόνο, μετά από αίτημα της Τουρκίας γιατί συνδέονταν με το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι έξι Τούρκοι καθηγητές παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές σε μια επιχείρηση που άφησε πίσω της πολλές αβεβαιότητες και πολλές επικρίσεις από τουρκικά κολέγια.


Στις 29 Μαρτίου 2018, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβαν έξι Τούρκους υπηκόους, που εργάζονταν στα ιδρύματα που ανήκουν στον Τούρκο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, που ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.


Από εκείνη την εποχή δημιουργήθηκε κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει τις παραλείψεις και τις ευθύνες των θεσμικών οργάνων σε αυτή την επιχείρηση.


Η επιτροπή διαπίστωσε 31 παραβάσεις από τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου στη διάρκεια αυτής της δράσης και σημαντικές παραβιάσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.


Στο τέλος Ιουνίου, η Συνέλευση του Κοσόβου ενέκρινε την έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής σχετικά με την απέλαση των έξι Τούρκων πολιτών και προέτρεψε τα ευρήματα να προωθηθούν στην ειδική εισαγγελία.


Τα ευρήματα, επίσης, οδήγησαν στην αντίδραση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Πρίστινα, που είχε προειδοποιήσει ότι «η πολιτική πίεση στον τομέα της ασφάλειας είναι σκανδαλώδης παραβίαση των δημοκρατικών αξιών», ρίχνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης του Κοσόβου.


zeriamerikes.com

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr