Αντιδράσεις στα Σκόπια για την απαγόρευση του Ήλιου της Βεργίνας



Αύγουστος 13, 2019. 17:53

Σκόπια.

Το χρυσό αστέρι με δεκαέξι ακτίνες σε κόκκινο φόντο ανακηρύχθηκε ως εθνική σημαία από το Κοινοβούλιο στις 11 Αυγούστου του 1992 όπου ψηφίστηκε με 88 ψήφους «υπέρ» με την απουσία των βουλευτών του κόμματος «PDP-NDP», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.



«Η σημαία της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ είναι κόκκινη με τον χρυσό ήλιο που περιέχει οκτώ κύριες και οκτώ ‘δευτερεύουσες’ ακτίνες, οι πρώτες εκ των οποίων είναι ελαφρώς παχύτερες τοποθετημένες συμμετρικά γύρω από τον ηλιακό δίσκο. Η διάμετρος του ηλιακού δίσκου είναι το ένα έβδομο του πλάτος της σημαίας.


Ο λόγος της διαμέτρου του ηλιακού δίσκου και του μήκους  του πρωτεύοντος ηλιακού τόξου είναι ένας προς  δύο και ο  λόγος του μήκους της δευτερογενούς και της πρωταρχικής δέσμης είναι επτά προς οκτώ. Το κέντρο του ήλιου συμπίπτει με το σημείο στο οποίο τέμνονται οι διαγώνιες της σημαίας. Ο λόγος του πλάτους και του μήκους της σημαίας είναι ένας προς δύο», είναι η επίσημη περιγραφή της εθνικής σημαίας της «Μακεδονίας», όπως γράφει η ‘express’ των Σκοπίων.


Είναι, αλήθεια ότι είναι πιστό αντίγραφο του Ήλιου της Βεργίνας. Η πίεση από την Ελλάδα, με την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της 4ης Νοεμβρίου του 1995, ανάγκασε το κράτος μας να απορρίψει το σύμβολο της αρχαίας μακεδονικής δυναστείας που ανακαλύφθηκε το 1977 στο χωριό Βεργίνα της Μακεδονίας του Αιγαίου, και να αντικατασταθεί με τον υπάρχοντα οκτάκτινο ήλιο που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Μιροσλάβ Γρέτσεφ, πρώην δήμαρχο του Κέντρου (Σκοπίων) εκλεγμένου με το κόμμα SDSM.


 Η συμφωνία των Πρεσπών απαγορεύει την εθνική σημαία της «Μακεδονίας» να χρησιμοποιείται από τις αστυνομία και τις τοπικές αρχές.


Η απαγόρευση προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των πολιτών γιατί το σύμβολο αυτό έχει περάσει στη δομή πολλών εκκλησιών και χρησιμοποιείται περισσότερο ως εθνικό έμβλημα, αντί της εθνικής σημαίας, σε γιορτές, σε διαδηλώσεις, σε οικογενειακές εκδηλώσεις, σε αθλητικές εκδηλώσεις και άλλες δημόσιες συγκεντρώσεις.


Το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας, εδώ και καιρό χρησιμοποιείται από τη σλαβική Διασπορά σε όλες τις ηπείρους, όπως είναι στη σημαία του αλβανικού δήμου Πούστετς, όπου ζει σλαβικός πληθυσμός.



 Η νέα κυβέρνηση θα αγνοήσει  την απαγόρευση του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας



Ο Τζέισον Μίκο, πρώην επίτιμος πρόξενος των Σκοπίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχολίασε στο Twitter για την εφαρμογή του άρθρου 8 της Συνθήκης των Πρεσπών για την απαγόρευση της χρήσης της σημαίας με τον Ήλιο της Βεργίνας από τους δημόσιους χώρους της χώρας, δηλώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στη χώρα θα αγνοήσει την απαγόρευση αυτή.


Η Κατερίνα Κολοζόβα, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών και Ανθρωπιστικών Σπουδών- Σκόπια, απαντώντας στα σχόλια του πρώην επίτιμου προξένου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Τζέισον Μίκο , είπε ότι «ο Ήλιος της Βεργίνας δεν είναι τίποτε για εμάς, γιατί δεν υπήρξε ποτέ μέρος της λαογραφίας μας».


Επεσήμανε επίσης ότι είναι ένας νεοφανής πατριωτισμός που συνδέεται με την αρχαιότητα και ουσιαστικά  είναι ‘αντι-μακεδονικός’, αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων.








               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr