Η Τουρκία χρησιμοποίησε τεχνολογία λέιζερ για να ρίξει οπλισμένο drone στη Λιβύη



Αύγουστος 14, 2019. 23:12

Ένα λέιζερ μάχης καταστρέφει για πρώτη φορά ένα άλλο όχημα μάχης στο πεδίο της μάχης και είναι η τουρκική τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στη στρατιωτική τεχνολογία, σύμφωνα με τη στρατιωτική ιστοσελίδα ‘Army Recognition.



«Η Τουρκία δεν αναγνωρίζεται επαρκώς στις τάξεις των χωρών- πρωτοπόρων σε στρατιωτικές υποθέσεις», γράφει ο Αλεξάντερ Τιμόχιν για την Army Recognition, «αλλά φαίνεται ότι θα είναι σε θέση να εκπλήξει τον πληθυσμό του πλανήτη σε αυτόν τον αιώνα».


Στη σύγκρουση της Λιβύης, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, είναι γνωστή για τους δεσμούς της με ισλαμικές ομάδες, όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα.


Από την άλλη πλευρά, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία και έχει λάβει λεκτική υποστήριξη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.


«Ο Χαφτάρ κερδίζει σιγά αλλά σίγουρα», δήλωσε ο Τιμόχιν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έστειλε βαριά όπλα, συμβούλους και εκπαιδευτές και πρόσφατα άρχισε να μεταφέρει στρατιώτες από τη Συρία καθώς και προηγμένα όπλα υψηλής τεχνολογίας.


Στις αρχές του μήνα, ένα οπλισμένο drone από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατασκευασμένο στην Κίνα, το Wing Loong II,  πραγματοποιούσε αναγνώριση στην περιοχή της Μισουράτα για τον Χαφτάρ και αναζητούσε στόχους για τους αντιαρματικούς πυραύλους του.


Ξαφνικά, καταρρίφθηκε και έπεσε στην έρημο και η φωτογραφία του διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο.

Ένα τουρκικό λέιζερ χτύπησε το UAV εν μέσω της πτήσης του, και σύμφωνα με τον Τιμόχιν ήταν τοποθετημένο σε τεθωρακισμένο αυτοκίνητο  4χ4 και ήταν εξοπλισμένο με οπτικό-ηλεκτρονικό σύστημα καθοδήγησης που έχει κατασκευαστεί στην Τουρκία.


«Το σύστημα σας επιτρέπει να ελέγχετε με ακρίβεια τον στόχο για την εκτόξευση, να επιλέξετε ένα ευπαθές σημείο και, στη συνέχεια, να κρατάτε το δείκτη λέιζερ σε αυτό το σημείο μέχρι ο στόχος να καταστραφεί τελείως», δήλωσε ο Τιμόχιν.


Αυτό δεν είναι πλέον μια πειραματική τεχνολογία, πρόσθεσε, αλλά ένα πλήρως λειτουργικό όχημα μάχης οπλισμένο με όπλο λέιζερ, δοκιμασμένο σε μάχη ενάντια σε προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία, όχι εναντίον ενός εμπορικού drone που αγοράστηκε από το ebay.


«Ένα τέτοιο πυροβόλο όπλο θα μπορούσε να καταρρίψει ένα μη οπλισμένο ελικόπτερο πολύ εύκολα. Και η Τουρκία μπορεί να κατασκευάσει τέτοια όπλα σε μεγάλες ποσότητες χωρίς προβλήματα, δήλωσε ο Τιμόχιν.


Η Τουρκία έχει από καιρό επιδιώξει να επιτύχει στρατιωτική υπεροχή στην περιοχή και να επενδύσει σοβαρά σε καινοτόμα οπλικά συστήματα. Σε συνεργασία με το κρατικό ερευνητικό ίδρυμα Tubikat η τουρκική εταιρεία Savtag ανέπτυξε πειραματικά λέιζερ από 1, 25 KW έως 50 KW και μέχρι το 2025 θα αρχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους  της.


Μόνο αυτό το έτος η Τουρκία δαπάνησε 450 εκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα. 


«Για μια χώρα που έχει πρόσβαση σε όλες τις δυτικές τεχνολογίες και ήδη εξοικονομεί πολλά χρήματα για Έρευνα και Ανάπτυξη, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό», δήλωσε ο Τιμόχιν.


Ο Aselsan Holding,  κορυφαίος εργολάβος της Τουρκίας, ανέλαβε το πρόγραμμα όπλων λέιζερ και μέχρι τον Ιούλιο του 2018, ανακοίνωσε ότι είχε δοκιμάσει με επιτυχία ένα λέιζερ μάχης ικανό να καταστρέψει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από 500 μέτρα και εκρηκτικές συσκευές από 200 μέτρα.


turkishminute.com


-

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr