Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2019

Αλβανία: Σε τούρκικο ιδιωτικό γυμνάσιο μετατρέπεται εγκαταλειμμένο από την κυβέρνηση σχολείοΣεπτέμβριος 8, 2019. 21:33

Ένα τριώροφο κτήριο στο Ελμπασάν που χτίστηκε  με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης Έντι Ράμα και κόστισε στους φορολογούμενους 164 εκατομμύρια λέκε (1,3 εκατ. Ευρώ) δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως γυμνάσιο όπως προβλέπονταν, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα με πικρία.
Το νέο κτήριο παρέμεινε κλειστό επί δύο χρόνια μέχρι το Νοέμβριο του 2018, οπότε ο Δήμος Ελμπασάν αποφάσισε να μισθώσει το κτήριο στο τουρκικό κρατικό ίδρυμα «Maarif» για 20 χρόνια.


Τα στοιχεία που παρέχονται από το μισθωτήριο δείχνουν ότι ο Δήμος Ελμπασάν αναμένεται να λάβει 342 χιλιάδες λέκε ανά μήνα, ή 82 εκατομμύρια λέκε συνολικά από το τουρκικό ίδρυμα – το ήμισυ των χρημάτων που επενδύθηκαν για την κατασκευή του ως σχολείο.


Όπως σημειώνεται στην πόλη Ελμπασάν υπάρχουν 6 γυμνάσια, στα οποία φοιτούν 1500 μαθητές. Μόνο δύο από αυτά έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών. Το σχολείο «Κωνσταντίν Χριστοφορίδη» και το «Δασκάλ Τοδρί».


Το δημόσιο κτήριο που χρηματοδοτήθηκε από την αλβανική κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει ως ιδιωτικό γυμνάσιο «Elbasan High School» του τουρκικού ιδρύματος Maarif.

 Στη σελίδα του στο Facebook το ίδρυμα έχει την επωνυμία «International Maarif Schools of Albania» και καλεί τους Αλβανούς μαθητές να εγγραφούν για να μελετήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αλβανικής «Telegraf» το ίδρυμα Maarif ιδρύθηκε το 2016, ως μέρος των επίσημων προσπαθειών της Άγκυρας να αγωνισθεί και να καταπολεμήσει ένα δίκτυο σχολείων που θεωρείται ότι συνδέεται με το Κίνημα που δημιουργήθηκε από τονΤούρκο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.


 Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλβανία τον Ιούνιο του 2017, σε συνέντευξή του στο αλβανικό Top Channel  επιτέθηκε στα σχολεία που υποτίθεται ότι συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να τα κλείσει και να προτιμήσουν οι Αλβανοί για σπουδές στο Ίδρυμα Maarif.


telegraf.al


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr