Οι αραβικές χώρες καταδικάζουν το σχέδιο Νετανιάχου



Σεπτέμβριος 10, 2019. 22:06

Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών καταδικάζουν το σχέδιο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου  να προσαρτήσει τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.



Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου Αχμεντ Αμπουλ Γκέιτ. Το σχέδιο Νετανιάχου υπονομεύει κάθε πιθανότητα προόδου στην Ισραηλινο-παλαιστινιακή  ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκέιτ  μετά από μια μονοήμερη συνάντηση των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο.


Ο Νετανιάχου έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να προσαρτήσει την ισραηλινή κοιλάδα του Ιορδάνη στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αν κερδίσει τις γενικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας.


«Σήμερα ανακοινώνω τη πρόθεσή μου να εφαρμόσω την κυριαρχία του Ισραήλ στην κοιλάδα του Ιορδάνη και στη βόρεια Νεκρά Θάλασσα μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης», ανέφερε ο Νετανιάχου σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά σε ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια, ανέφερε το Ρόιτερ.


Ο Νετανιάχου είπε ότι δεν θα γίνει τέτοια κίνηση πριν ανακοινωθεί το πολυαναμενόμενο  ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ και η διαβούλευση με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.


Δεν υπήρξαν άμεσα σχόλια από την Ουάσιγκτον.


Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάι σε δήλωσή του που ανακοινώθηκε λίγο πριν από την ομιλία του Νετανιάχου και εν μέσω αναφορών σχετικά με την ενδεχόμενη ανακοίνωση της προσάρτησης, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης είναι «ο κύριος καταστροφέας της ειρηνευτικής διαδικασίας».



b92.net (σερβική)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr