Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για τις κινεζικές επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια


 φωτό αρχείου


Σεπτέμβριος 9, 2019. 17:19


Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να εντείνει το διάλογό της με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για να τις εξηγήσει τα οφέλη της χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά έργα υποδομής, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτσίγιανιτς στο Ράδιο Σλόμποντνα Εβρόπα.Προειδοποίησε ότι οι κινεζικές επενδύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλο χρέος για τις χώρες της περιοχής.


Η Κοτσίγιανιτς διευκρίνισε ότι η χρηματοδότηση έργων υποδομής από την Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτει επιχορηγήσεις και δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια, ενώ η κινεζική χρηματοδότηση είναι αποκλειστικά υπό μορφή δανείων με σημαντικά υψηλότερα επιτόκια.


«Οι κυβερνήσεις πρέπει επομένως να προσέχουν να μην οδηγηθούν σε υψηλά επίπεδα χρέους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον έλεγχο της μεταφοράς στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων και πόρων στο μέλλον», ανέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Η Κοτσίγιανιτς τόνισε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν σαφή ευρωπαϊκή προοπτική και υπενθύμισε ότι η ΕΕ είναι ο κύριος εταίρος τους στο εμπόριο και στις επενδύσεις.


 Προσδιόρισε ότι το 70% του εμπορίου των Δυτικών Βαλκανίων είναι με την ΕΕ, το 60% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην περιοχή προέρχονται, επίσης, από την ΕΕ, ενώ το μερίδιο της Κίνας στο εξωτερικό εμπόριο και στις ξένες επενδύσεις ανέρχεται μόλις στο 6%.


24chasa.bg

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr