Κούρδος αναλυτής αναφέρεται στον τουρκικό κίνδυνο για τους Κούρδους και τις γειτονικές χώρες



Οκτώβριος 14, 2019. 19:34

Ο  κουρδικής καταγωγής συγγραφέας και εμπειρογνώμονας Αμπντουλάχ  Αρνταλάν που είναι πολίτης της Τουρκίας,  σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Rojnews, μίλησε για την εξωτερική πολιτική του τουρκικού κράτους, τις απειλές και τις επιθέσεις κατά των Κούρδων, αλλά και γειτονικών χωρών.


Τι πιστεύεται για την εξωτερική πολιτική του τουρκικού κράτους;


Κοιτάζοντας πίσω την ιστορία, η Τουρκία έφθασε στα εδάφη αυτά από την Κεντρική Ασία με  συνεχείς πολέμους και κατοχές άλλων χωρών, όπως και η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ένα κράτος βασισμένο σε πολέμους, ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν τελικά να θέσουν τέρμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο. 

 Η Τουρκία, όμως,  δεν έπαψε να επιτίθεται στους αδύναμους γείτονές της, όπως είναι η κατοχή ενός μέρους της Κύπρου το 1974.


Η Τουρκία προσπάθησε να επιτεθεί στο Ιράκ και να καταλάβει την επικράτειά του κατά την επανάσταση του 1958 και προσπάθησε επίσης να καταλάβει τμήματα της Συρίας, μέχρι να αποκτήσει τελικά  πλήρως την Αλεξανδρέττα. 

Η Τουρκία ακολούθησε αυτήν την πολιτική μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.



Έχει αλλάξει η τουρκική πολιτική μετά την πτώση των καθεστώτων των ανατολικών χωρών;



Όταν ο Ερντογάν ήρθε στην εξουσία, υπήρξε κάποια αλλαγή, αλλά η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας παρέμεινε αμετάβλητη, προφασιζόμενη τα ‘μηδενικά προβλήματα’ με τους γείτονες, έκανε το αντίθετο, με αποτέλεσμα να γίνει εχθρική χώρα από όλους τους γείτονές της.


Κάποιες χώρες είχαν πιστέψει ότι η Τουρκία είχε αλλάξει, όταν για παράδειγμα έγινε προσέγγιση της Τουρκίας με τη Συρία. Αυτή όμως η προσέγγιση άντεξε μέχρι την Αραβική Άνοιξη, όταν η Τουρκία άρχισε να δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο που επεδίωκε την κατοχή και τη διαίρεση των αραβικών χωρών, όπως την Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και άλλες.


Πώς βλέπετε την τουρκική κατοχική πολιτική έναντι των Κούρδων;



Ο Ερντογάν δεν προχώρησε σε μια διαφορετική πολιτική,  ακολούθησε την πολιτική του τουρκικού κράτους για την αφομοίωση του κουρδικού πληθυσμού. 

Ωστόσο ο Κούρδοι   γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Ερντογάν εργάζεται ενάντια στη βούληση και τις απαιτήσεις του κουρδικού λαού.


Ο Ερντογάν επιδιώκει με όλα τα μέσα για την εξάλειψη  των Κούρδων  από τη Ροτζάβα και δεν περνά μία ημέρα  χωρίς να βομβαρδίζει περιοχές στην νοτιοανατολική Τουρκία (περιοχή των Κούρδων) με το πρόσχημα της παρουσίας μαχητών του PKK. Μελλοντικά ο κουρδικός λαός πρέπει να είναι προσεκτικός σε αυτό το θέμα.



Ποια είναι η πολιτική που απαιτούν οι Κούρδοι έναντι της τουρκικής πολεμικής πολιτικής;



Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντικό για τα κουρδικά κόμματα του νότιου Κουρδιστάν να κατανοήσουν ότι η Τουρκία ενέχει μεγάλο κίνδυνο για τον κουρδικό λαό,  όπως καταδεικνύει και το δημοψήφισμα της περιοχής του Κουρδιστάν, που η Τουρκία εξέφρασε τις περισσότερες αντιρρήσεις σε αυτό (για ανεξαρτησία).


 Η Τουρκία λέει με σαφήνεια ότι το Κιρκούκ είναι μια τουρκική πόλη. Τι σχεδιάζει η Τουρκία εκεί;


Η κατάσταση στο Κιρκούκ βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο, εκτός από την τουρκική απειλή, υπάρχει κίνδυνος λαϊκής κινητοποίησης των Αράβων σοβινιστών, οπότε οι Κούρδοι πρέπε να αφήσουν όλες τις εσωτερικές διαμάχες στο Κιρκούκ, επειδή μια χώρα όπως η Τουρκία προσπαθεί σαφώς να κερδίσει την πόλη του Κιρκούκ. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο οι Κούρδοι να αντισταθούν στις τουρκικές απειλές στο Κιρκούκ όπως αντιτάχθηκαν στην αραβοποίησή του.


Ποιο είναι το αποτέλεσμα της τουρκικής πολιτικής στη Ροτζάβα;


Υπάρχει μια ισχυρή δύναμη προστασίας στη Ροτζάβα και δεν πρέπει την εξετάζουμε με μικρό μάτι, διότι διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στα τουρκικά σχέδια,  μέρος των οποίων είναι η τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους- ISIS.


Εξετάζοντας τους διεθνείς παράγοντες, οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον της Ροτζάβα (βόρεια Συρία) θα ληφθεί με τη σύμπνοια των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών χωρών.

 Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε οι δυτικές χώρες βλέπουν χαλαρά την τουρκική πολιτική για τα συμφέροντά τους στη Ροτζάβα. Ούτε νομίζω και η Ρωσία και το Ιράν θα επιτρέψουν την Τουρκία να καταλάβει τη Ροτζάβα.


Οι Κούρδοι έπαιξαν ρόλο στην ισορροπία δυνάμεων κατά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, αυτό θα συνεχισθεί;


Αυτό που συνέβη ήταν μια σοφή πολιτική και στην πραγματικότητα υπάρχει πολλή δουλειά να κάνουν οι Κούρδοι στην Τουρκία και ελπίζω ότι οι Κούρδοι θα συνεχίσουν σε αυτήν την πολιτική.


rojnews


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr