Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019

Μάρκ Έσπερ στη Βαγδάτη: Δεν θα παραμείνουν στο Ιράκ τα αμερικανικά στρατεύματα Οκτώβριος 23, 2019. 18:21

Βαγδάτη.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες που αποχωρούν από τη βορειοανατολική Συρία προς το Ιράκ, θα εγκαταλείψουν τη χώρα εντός τεσσάρων εβδομάδων, ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ.


Αυτό δήλωσε ο Νάγια αλ Σαμάρι, στο Ασοσιέιτεντ Πρες  μετά από συνάντηση στη Βαγδάτη με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Μάρκ Έσπερ, ο οποίος έφθασε στο Ιράκ διαψεύδοντας πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αυξήσουν τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, τουλάχιστον προσωρινά.


Ο επικεφαλής του ιρακινού στρατού είχε δηλώσει την προηγουμένη ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που εγκαταλείπουν  τη βορειοανατολική Συρία δεν έχουν άδεια να παραμείνουν στο Ιράκ, έπειτα από δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας,  ότι ο αμερικανικός στρατός που αποσύρεται από τη Συρία θα συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις του εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατικής ομάδας του ISIS από το Ιράκ, ώστε να εμποδίσει την αναζωπύρωση της στην περιοχή.


Πρόσθεσε αργότερα, ότι τα στρατεύματα θα είναι εκεί προσωρινά μέχρι να μπορέσουν να γυρίσουν στην πατρίδα, αλλά δεν όρισε χρονική περίοδο.


 Ο Αλ Σαμάρι δήλωσε ότι ο Έσπερ ταξίδεψε στο Ιράκ με πρόσκληση των Ιρακινών. 

Για τις συνομιλίες της Τετάρτης,  είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που διασχίζουν τη Συρία «διέρχονται» από το Ιράκ και θα κατευθυνθούν προς το Κουβέιτ, το Κατάρ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες «μέσα σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις τέσσερις εβδομάδες».

apnews.com

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr