Ερντογάν: Ο αμερικανικός στρατός αποχωρεί από τη βόρεια Συρία



Οκτώβριος 7, 2019. 19:30

Ο αμερικανικός στρατός έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από τη βόρεια Συρία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν στους δημοσιογράφους πριν από τη διήμερη επίσκεψή του στη Σερβία, σύμφωνα με την Sabah.



Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων ξεκίνησε μετά την τηλεφωνική συνομιλία, την Κυριακή, του Ερντογάν με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.


Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, αλλά δεν καθόρισε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη.


«Μια προσωπική συνάντηση θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε το βάθος της επιχείρησης, τις σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ και τις εξελίξεις στην περιοχή», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι θα συζητήσουν επίσης το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.


Ο Ερντογάν σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές διατηρούν επαφή με το θέμα, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να πραγματοποιήσει τη σχεδιαζόμενη διασυνοριακή επιχείρηση κατά των Κούρδων.


Πρόσθεσε ότι ο στρατός του είναι έτοιμος να ξεκινήσει επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό έρχεται  μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του.


«Έχουμε μια αγαπημένη φράση: Μπορεί να πάμε κάποια νύχτα χωρίς προειδοποίηση», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.


«Είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα ανεχτούμε πλέον απειλές από αυτούς τους τρομοκράτες», τόνισε αναφερόμενος στους Κούρδους μαχητές.


Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και «δεν θα βρίσκονται στην εγγύτερη περιοχή».


Είπε ότι η Τουρκία «σύντομα θα προχωρήσει σε επιχείρηση στη βόρεια  Συρία» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα είναι ‘υπεύθυνη για όλους του μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή που εκδιώχθησαν τα δύο τελευταία χρόνια».


Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα συνεργασθεί με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των Ισλαμιστών κρατουμένων στην περιοχή.


bgnesagency.com



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr