Ζόραν Ζάεφ: Μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση μας τιμωρεί για τη Συμφωνία των Πρεσπών;



Οκτώβριος 16, 2019. 19:36


Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποφασίσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, θα σημαίνει ουσιαστικά ότι δεν σέβεται ή και τιμωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε δήλωση προς το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.



«Όλοι λένε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι στιγμής. Εάν η ΕΕ τιμωρήσει αυτή τη συμφωνία, καθυστερώντας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, πως μπορεί να αναμένει λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου ή πως θα κινηθούν οι Βόσνιοι ηγέτες να βρουν μια λύση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», είπε ο Ζάεφ.


Ελπίζω, ωστόσο, ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία.


«Επισημαίνεται ότι κανένα κράτος δεν έχει αντιρρήσεις έναντι μας, αλλά το μόνο πρόβλημα είναι το αίτημα της Γαλλίας για μεταρρύθμιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία σύμφωνα με τον Ζάεφ, μπορεί να προχωρήσει παράλληλα με την διαδικασία διεύρυνσης», σημειώνει το δημοσίευμα.


Η Βόρεια Μακεδονία, τόνισε ο Ζάεφ, δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση παρά την ΕΕ και δεν θα πρέπει να απομακρυνθεί από την ευρωπαϊκή της πορεία.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η περαιτέρω αναβολή της έναρξης των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης στα Σκόπια, αλλά κάποια άλλη θα έρθει στη θέση της να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία.


«Για το σκοπό αυτόν, έχουμε αλλάξει το όνομά μας, συνάψαμε συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και βελτιώσαμε τις σχέσεις με τους γείτονές μας. Πιστεύω ότι η ΕΕ θα μας παρακινήσει να συνεχίσουμε το έργο μας και να επιτύχουμε ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα», είπε ο Ζάεφ στο Τανγιούγκ.


 nezavisen.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr