Ρωσικό δημοσίευμα: «Η Ελλάδα έδωσε άλλο ένα πλήγμα στη Ρωσική Ορθοδοξία»



Νοέμβριος 10, 2019. 20:22

Μόσχα.

Η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας η οποία  ιδρύθηκε, όπως πιστεύεται, από τον ίδιο τον απόστολο Μάρκο, ανακοίνωσε την αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας- της δομής των Ουκρανών Σχισματικών, γράφει η ρωσική  εφημερίδα Βίζγλιαντ.



Αν και αυτή η εκκλησία των δύο χιλιάδων ετών – συνεχίζει το δημοσίευμα-  βρίσκεται στην Αίγυπτο, οι Έλληνες βρίσκονται στην κορυφή της.

Η Αλεξάνδρεια αποφάσισε να αναγνωρίσει τους σχισματικούς ως «αδέλφια» αμέσως μετά την Αθήνα. Ακριβέστερα, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ εκεί.


Η αποκαλούμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (PCU) που δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο με την αναγνώριση της Κωνσταντινούπολης με βάση  πολλές ουκρανικές σχισματικές δομές, δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει λάβει αναγνώριση από άλλη μια εκκλησία- την Αλεξανδρινή Ορθόδοξη Εκκλησία, μία από τις 15 παγκοσμίως αναγνωρισμένες τοπικές εκκλησίες.


«Είμαστε στην ευχάριστη θέση, να ανακοινώσουμε τα καλά νέα. Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, κατά την Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία των Αρχαγγέλων στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου για πρώτη φορά θυμήθηκε το όνομα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου και όλης της Ουκρανίας, Επιφάνειου ως προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησία της Ουκρανίας», όπως ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook η PCU.


Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με βαθιά λύπη αποδέχθηκε την απόφαση του Θεόδωρου Β΄, όπως είπε στο Ria Novosti το τμήμα εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας.


Η κατάσταση είναι περίπλοκη- γράφει το δημοσίευμα- και δείχνει πόσο μπορεί να περιπλέκεται από τις απρόσεκτες ενέργειες που πραγματοποίησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Ουκρανία», δήλωσε στο Tass, ο Βλαντίμιρ Λεγκόγια πρόεδρος του τμήματος δημοσίων σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.


Ο τηλεοπτικός σταθμός «Tsargrad» υπενθύμισε ότι ο Θεόδωρος ο Β΄πριν από ένα χρόνο πραγματοποίησε επίσκεψη στην Οδησσό, κατά την οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και υποσχέθηκε τη διεθνή υποστήριξή της. Αλλά τώρα έχει γυρίσει κατά 180 μοίρες.


Οι Ρώσοι πολιτικοί βλέπουν επίσης την «παρέλαση αναγνώρισης» της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, την οποία ξεκίνησαν οι Έλληνες ιεράρχες, ως αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης της Ουάσιγκτον.


Αυτή την εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να προωθήσουν τη διάσπαση σε όλον τον Ορθόδοξο Κόσμο.


Ο Λαβρόφ επεσήμανε:


Μετά την επίσκεψη του Αμερικανού συναδέλφου του, Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ανακοίνωσε ξαφνικά την αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών της PCU.


Μετά από αυτό, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, σταμάτησε τη μνημόνευση του ονόματός του. Ταυτόχρονα, η ηγεσία της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας που απαρτίζεται από Έλληνες, αν και βρίσκεται στην Αίγυπτο, ακολούθησαν στην αναγνώριση.


vz.ru


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr