Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019

Το Μαυροβούνιο απορρίπτει την πρωτοβουλία της ‘Βαλκανικής μίνι Σένγκεν’Νοέμβριος 12, 2019. 22:37

Η υπουργός Οικονομίας του Μαυροβουνίου, Ντράγκιτσα Σεκούλιτς δήλωσε ότι η ένταξη στην πρωτοβουλία «μίνι Σένγκεν» των βαλκανικών κρατών που προτείνεται από την Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία, θα ήταν σπατάλη ενέργειας, επειδή η χώρα της έχει ήδη ανοίξει τα σύνορά της και κατάργησε όλα τα εμπόδια στο εμπόριο με τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με το «Balkan Insight».


Η Σεκούλιτς πρόσθεσε ότι το Μαυροβούνιο είναι μέλος της CEFTA, της Κεντροευρωπαϊκής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών, μιας πρωτοβουλίας για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία εγγυάται την ελεύθερη ροή ανθρώπων και αγαθών.


«Καταλαβαίνω τους εμπνευστές, Οι χώρες τους, λόγω των διαφορετικών εμπορικών εμποδίων που έχουν τοποθετήσει ο ένας έναντι του άλλου, ίσως χρειαστούν αυτήν την πρωτοβουλία για να κάνουν αυτό που έχουμε κάνει εμείς εδώ και πολύ καιρό» είπε η Σεκούλιτς.


Πρόσθεσε επίσης, ότι οι πολίτες του Μαυροβουνίου ταξιδεύουν ήδη χρησιμοποιώντας τα δελτία ταυτότητας τους ως έγγραφο αναγνώρισης σε όλες τις χώρες της περιοχής εκτός της Κροατίας.


Σε σύνοδο κορυφής στην Αχρίδα στις 10 Νοεμβρίου, οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Έντι Ράμα, της Βόρεια Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποσχέθηκαν να συνεργαστούν για την άρση των φραγμών στη ροή αγαθών και ανθρώπων μεταξύ των τριών βαλκανικών χωρών.vecer.mk
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr