Βούτσιτς στο ‘Spiegel’: Μίλησα εξ ονόματος των Ράμα και Ζάεφ με τον Μακρόν



Νοέμβριος 23, 2019. 18:53

Σε συνέντευξή του στο πιο δημοφιλές γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Ράμα και τον Ζάεφ, ως πρόεδρος της Σερβίας, να εκπροσωπήσει τους δύο πρωθυπουργούς κατά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν.



Σε μια μακροσκελή συνέντευξη, ο αρχηγός του σερβικού κράτους, παραδέχθηκε ότι είναι ο εμπνευστής της ιδέας μιας «μίνι Σένγκεν», ενώ δεν απέκρυψε τους φόβους του ότι ο ηγέτης της ‘Αυτοδιάθεσης’, Αλμπίν Κούρτι θα μπορούσε να γίνει ηγέτης μιας Μεγάλης Αλβανίας.


«Ήμουν με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στη Σύνοδο Κορυφής της Αχρίδας και συμφωνήσαμε σχεδόν σε κάθε σημείο, και σε ότι θα μιλούσα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για λογαριασμό όλων, όπως πράγματι έκανα την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Βούτσιτς.


 Ερωτηθείς για τη «Μίνι Σένγκεν»  στα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρόεδρος της Σερβίας δικαιολόγησε την πρωτοβουλία με τα οικονομικά οφέλη για την περιοχή, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας «μπορούμε να γίνουμε αναπτυξιακό κινητήρας για την Ευρώπη στο σύνολό της».


«Εμείς στα Βαλκάνια δεν θέλουμε να ξεγελαστούμε από τις μεγάλες χώρες της ΕΕ ή να παίξουμε εναντίον του άλλου. Η ιδέα μου για την «μίνι Σένγκεν» στα Βαλκάνια σημαίνει ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων», είπε.


Ερωτηθείς εάν το Κοσσυφοπέδιο θα συμπεριληφθεί στη Βαλκανική Μίνι Σένγκεν, ο Βούτσιτς απάντησε: 


«Οι Κοσοβάροι δεν ξέρουν τι θέλουν. Ο Άλμπιν Κούρτι, ο οποίος πιθανόν να είναι ο επόμενος ηγέτης, ακούγεται σαν να θέλει να γίνει ηγέτης της Μεγάλης Αλβανίας. 
Το Κοσσυφοπέδιο βλέπει τον εαυτό του ως κράτος, αλλά δεν το βλέπουμε έτσι. Ωστόσο, θα μπορούσαμε  να κάνουμε μεγάλη δουλειά μαζί», σημειώνει ο αλβανικό «Αιών».


shekulli.com.al
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr