Ερντογάν από την Αλγερία: Αντιφατική η ευρωπαϊκή στάση στην κρίση της Λιβύης



Ιανουάριος 27, 2020. 09:14

Αλγέρι.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή αντιφατική πολιτική στάση επιδρά στην εμβάθυνση της κρίσης στη Λιβύη, εκφράζοντας την άρνησή του να μετατραπεί η Λιβύη σε πλατφόρμα τρομοκρατικών οργανώσεων και πολέμου βαρόνων.


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, την Κυριακή,  με τον Αλγερινό ομόλογό του Αμπντέλ Ματζίντ Ταμπούν, ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαιώνοντας την κοινή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και την επιδίωξη ειρηνικής λύσης στην κρίση της Λιβύης,  κατήγγειλε αυτό που αποκάλεσε «προσέγγιση που ανταμείβει τον επιτιθέμενο και τιμωρεί εκείνους που υποστηρίζουν τη συμφιλίωση και την ειρήνη».


Ο Ερντογάν συνοδεύτηκε στην πρώτη του επίσκεψη- από τότε που ο Ταμπούν ήρθε στην εξουσία- από τον ο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Χακάν Φιντάν και τους υπουργούς Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, τον εκπρόσωπο της προεδρίας  Ιμπραήμ Καλίν και 156 Τούρκους επιχειρηματίες κυρίως του κατασκευαστικού τομέα.


Ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία της Αλγερίας ως σημαντικού στοιχείου ειρήνης στις δύσκολες συνθήκες της περιοχής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αλγερία θα έχει εποικοδομητική συμβολή στις προσπάθειες για επίτευξη σταθερότητας στη Λιβύη.


Αναφέρθηκε στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων του Βερολίνου και τόνισε την αδυναμία επίτευξης στρατιωτικής λύσης τονίζοντας «στο στάδιο που έχουμε φθάσει, η παρακολούθηση των αποφάσεων του Βερολίνου και η εφαρμογή τους στη Λιβύη έχει μεγάλη σημασία», επικρίνοντας τη στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών «οι οποίες εμβαθύνουν την κρίση στη Λιβύη».


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντέλ Ματζίντ Ταμπούν επιβεβαίωσε τη συμφωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο να επιδιώξει την ειρήνη στη Λιβύη και να παρακολουθήσει ό, τι αποφασίστηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου.


Αξίζει να σημειωθεί (σημειώνει το δημοσίευμα) ότι ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε την αφρικανική περιοδεία του από την Αλγερία, ενώ οι χώρες Γκάμπια και Σενεγάλη αποτελούν τη δεύτερη στάση στην επίσκεψη του Ερντογάν,  καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας Τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται αυτή τη χώρα της Δυτικής Αφρικής, όπως γράφει η λιβυκή ‘Αλ Ουσάτ’.



--
Α.Β.



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr