Δυναμική είσοδος της Τουρκίας στην παραγωγή και αγορά ένοπλων drones



Μάρτιος 19, 2020. 13:46

Η Τουρκία αφού αποκλείστηκε από το αμερικανικό πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, κατάφερε να καταστεί μια σημαντική δύναμη στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών επενδύοντας σοβαρά σε αυτήν την τεχνολογία, αναφέρει το άρθρο του National Interest.


Η Τουρκία δεν θα μπορέσει ποτέ να αναπτύξει το δικό της μαχητικό αεροπλάνο τύπου ‘stealth’, εντούτοις η χώρα έχει γίνει σημαντικός χρήστης και πωλητής, μιας εντελώς
διαφορετικής κατηγορίας αεροπλάνου: του ένοπλου μη επανδρωμένου αεροσκάφους – drone, όπως γράφει η αναφερόμενη πηγή.


Ο συντάκτης του άρθρου,  David Axe, υπενθυμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έβγαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, τον Ιούλιο λόγω της αγοράς ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, καθώς οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θεωρούν πιθανή απειλή για την ασφάλεια της Συμμαχίας.


Η Τουρκία έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στην ανάπτυξη των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων την τελευταία δεκαετία.


Πριν από αυτό, η χώρ είχε μόνο άοπλα αμερικανικά αναγνωριστικά drones τα «Gnat 750» και ισραηλινά UAV «IAI Heron». Τώρα η Άγκυρα δημιουργεί ένα τεράστιο στόλο διαφόρων τύπων δικής της παραγωγής.


Προς το παρόν ο τουρκικός στρατός διαθέτει περίπου 130 ένοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαφόρων τύπων, όπως Anka, Karayel και Bayraktar TB2», όπως αναφέρεται.


Όπως σημειώνει το δημοσίευμα κατά τη διάρκεια της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στην περιοχή της Ιντλίμπ, τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2020, τα αεροσκάφη που δημιουργήθηκαν από την τουρκική στρατιωτική βιομηχανία κατάφεραν να καταστρέψουν τους στόχους της κυβέρνησης της Συρίας.


Σημειώνεται ότι η Τυνησία, στα μέσα Μαρτίου του 2020, έκλεισε συμβόλαιο ύψους 240 εκατομμυρίων δολαρίων με τις τουρκικές αεροδιαστημικές βιομηχανίες για έξι αεροσκάφη Anka- S συν τρεις σταθμούς ελέγχου εδάφους και συναφείς τεχνολογίες.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr