Το Ισραήλ δεν δίνει τον κώδικα του Iron Dome – οι Αμερικανοί ματαιώνουν αγορά του αντιπυραυλικού



Μάρτιος 7, 2020. 16:40

Το Ισραήλ αρνείται να γνωστοποιήσει στον αμερικανικό στρατό τον ‘πηγαίο κώδικα’ του πυραυλικού αμυντικού συστήματος Iron Dome και οι Αμερικανοί θα ματαιώσουν τα σχέδιά τους για αγορά δύο συστοιχιών του συστήματος.



Η άρνηση του Ισραήλ εμποδίζει την ικανότητα των Αμερικανών να ενσωματώσουν το σύστημα στις αεροπορικές τους άμυνες.


Ο αμερικανικός στρατός είχε δεσμεύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την αγορά των ισραηλινών αντιπυραυλικών συστημάτων μέχρι το 2023.


Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός οργανισμός πυραυλικής άμυνας και ο στρατός, τον περασμένο Αύγουστο υπέγραψαν συμφωνία για δύο συστοιχίες του Σιδηρού Θόλου/ Iron Dome.  

Λίγο αργότερα, οι αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού ζήτησαν επανειλημμένα τον ‘πηγαίο κώδικα’ του συστήματος από τους ιδιοκτήτες, ο οποίος περιγράφει λεπτομερώς πως λειτουργεί το σύστημα.


Το Ισραήλ, τους έδωσε πληροφορίες μηχανικής, αλλά αρνήθηκε να τους δώσει τον πηγαίο κώδικα και αυτό ως φαίνεται δημιουργεί αδιέξοδο στην ενσωμάτωση του Iron Dome στα αμερικανικά συστήματα.


«Επειδή το Iron Dome δεν θα ενσωματωθεί με άλλα στοιχεία του συστήματος αεροπορίας και πυραυλικής άμυνας του αμερικανικού στρατού, η υπηρεσία ακυρώνει τα σχέδια να αγοράσει ένα δεύτερο ζεύγος συστοιχιών Iron Dome μέχρι το 2023», ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

--