Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020

Τουρκία: Μέσα σε 4 χρόνια έκλεισαν από το καθεστώς 119 μέσα ενημέρωσηςΙούνιος 29, 2020. 17:29

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, το τουρκικό καθεστώς έκλεισε συνολικά 119 μέσα ενημέρωσης, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σε απάντηση κοινοβουλευτικού ερωτήματος που υπέβαλε ο βουλευτής του HDP,  Μουαζέζ Ορχάν.Στις 10 Ιανουαρίου ο Ορχάν, την Ημέρα των Εργαζομένων Δημοσιογράφων, υπέβαλε επερώτηση για τις συνθήκες εργασίας στα μέσα ενημέρωσης, αλλά η απάντηση δόθηκε έξι μήνες μετά, όπως γράφει η Gazeta Duvar.


Στο πλαίσιο των αποφάσεων στη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ελήφθησαν μετά το πραξικόπημα, έκλεισαν συνολικά 53 εφημερίδες, 20 περιοδικά, 16 τηλεοπτικά κανάλια, 24 ραδιοφωνικοί σταθμοί και έξι πρακτορεία ειδήσεων.


Το άρθρο τονίζει ότι η Τουρκία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που διήρκεσε δύο χρόνια μετά από την απόπειρα του πραξικοπήματος, για το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι οργανώθηκε από οπαδούς του ιεροκήρυκα του Ισλάμ Φετιουλάχ Γκιουλέν. Πολλά διατάγματα εκδόθηκαν ακριβώς κατά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Αν και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δήλωσαν ότι τα διατάγματα και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχαν σχεδιαστεί για να καθαρίσουν τους κυβερνητικούς θεσμούς από τους υποστηρικτές του κινήματος Γκιουλέν, σημειώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έγιναν προσπάθειες για την καταστολή της διαφωνίας, ανέφερε η εφημερίδα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr