Δεν συμφώνησαν Αίγυπτος και Ελλάδα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ



Ιούνιος 19, 2020. 22:59

Την Πέμπτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε το Κάιρο για να καταθέσει τη βούληση της Αθήνας στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για συμφωνία στην οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών μεταξύ των δύο χωρών.



Έγινε δεκτός από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι σε μια συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, πριν από τη συζήτηση των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή με τον ομόλογό του Σάμεχ Σουκρί.


Ουσιαστικά, η Ελλάδα θέλει να επιταχύνει τις συνομιλίες με την Αίγυπτο σχετικά με την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) για να αμφισβητήσει τη συμφωνία μεταξύ Τουρκία και Λιβύης, βάσει της οποίας η Άγκυρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη γεώτρηση ενεργειακών πόρων λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνικά νησιά της Κρήτης, Ρόδου και Καρπάθου.


Ωστόσο, η Αθήνα και το Κάιρο παραμένουν σε αντιπαράθεση καθώς η Αίγυπτος δεν θέλει να διεξαγάγει να εντάξει στις συνομιλίες το νησί Καστελόριζο, τονίζοντας ότι θα καταλήξει σε συμφωνία μόνο εάν προηγηθεί ελληνοτουρκική  συμφωνία για το νησί. Εν ολίγοις η χώρα της Βόρειας Αφρικής είναι έτοιμη μόνο για μια συμφωνία στην οποία θα αποκλείονταν το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου.


Σε άρθρο της αιγυπτιακής εφημερίδας Al Ahram την Πέμπτη, ο Δένδιας είπε ότι «η επεκτατική ρεβιζιονιστική Τουρκία, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και την ειρήνη στη Λιβύη, την οποία ο πρόεδρος Αλ Σίσι προσπαθεί να προωθήσει μέσω της τελευταίας πρότασής του, που καλωσορίστηκε από την Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες της περιοχής.


«Η Τουρκία προσπαθεί να χειραγωγήσει τον αραβικό κόσμο, σύμφωνα με τις δικές της ηγεμονικές φιλοδοξίες. Δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, παραβιάζοντας την κυριαρχία της Λιβύης, της Συρίας και της Κύπρου», είπε,  τονίζοντας ότι «η Τουρκία υπονομεύει το μέλλον της περιοχής».



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr