«Η Ελλάδα λέει έτοιμη για πόλεμο με την Τουρκία»- ρωσικό δημοσίευμα



Ιούνιος 5, 2020. 09:31

«Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης εναντίον της Τουρκίας σε περίπτωση προκλήσεων, για να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της», γράφει η ρωσική «Vzglyad».



Το άρθρο αναφέρεται στη συνέντευξη του Παναγιωτόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό Star, όπου ανέφερε ότι το υπουργείο Άμυνας αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις.


«Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αρκετά προκλητική τον τελευταίο καιρό. Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μια τέτοια συμπεριφορά, η οποία γενικά τείνει να είναι επιθετική, είναι, αφενός, να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά της όπλα και, αφετέρου, να εξασφαλίσει αύξηση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο υπουργός.


Ερωτηθείς αν η Ελλάδα είναι έτοιμη για στρατιωτική λύση στη σύγκρουση, ο Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «προετοιμαζόμαστε για οποιαδήποτε κατάσταση. Φυσικά, σε αυτήν περιλαμβάνεται η στρατιωτική συμμετοχή. Δεν το θέλουμε αυτό, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όσο το δυνατόν καλύτερα», γράφει το δημοσίευμα.


Πριν από λίγες ημέρες, τουρκική κυβερνητική εφημερίδα δημοσίευσε αιτήσεις για άδεια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από την τουρκική κρατική επιχείρηση πετρελαίου σε περιοχή κοντά στα Ελληνικά νησιά.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Δένδιας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία προσπαθεί να οικειοποιηθεί στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, και χαρακτήρισε πρόκληση την έκδοση άδειας εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 3 Ιουνίου σχετικά με τις «τουρκικές προκλήσεις».


Η Ελλάδα ανέφερε ότι μια πιθανή κλιμάκωση από την Τουρκία δεν θα οδηγήσει στην ελληνοτουρκική κρίση, αλλά στην ευρωπαϊκή-τουρκική κρίση.


Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (PNC) της Λιβύης Φαγιέζ Σάρατζ στην Άγκυρα ότι η Τουρκία και η Εθνοσυνέλευση της Λιβύης σκοπεύουν να διεξάγουν εξερεύνηση και ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα, καταλήγει το δημοσίευμα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr