Η Τουρκία τοποθέτησε τα S-125 στην Αλ Ουατίγια που αγόρασε από την Ουκρανία

Λίβυος αξιωματικός της κυβέρνησης της Τρίπολης στη βάση Αλ Ουατίγια


Ιούλιος 10, 2020.

Η Τουρκία αντικατέστησε τα αντιαεροπορικά συστήματα MIM-23 «Hawk» που καταστράφηκαν με μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000,  με σοβιετικά С-125 (S-125).


Τα εκσυγχρονισμένα σοβιετικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-125 που απέκτησε η Τουρκία πριν από λίγες ημέρες από την Ουκρανία έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Λιβύη. 


Σύμφωνα με πηγές – γράφει το ρωσικό δημοσίευμα- τα συστήματα βρίσκονται στο έδαφος της αεροπορικής βάσης  Αλ Ουατίγια, όπου πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα, ως αποτέλεσμα της επίθεσης των μαχητικών αεροσκαφών των ΗΑΕ, καταστράφηκαν τουλάχιστον τρία τουρκικά συστήματα MIM-23 «Hawk», καθώς και ουκρανικός εξοπλισμός ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου. 


Στην πραγματικότητα, η Τουρκία άρχισε εξ ανάγκης να αγοράζει σοβιετικά όπλα, καθώς τα τελευταία αποδείχθηκαν πολύ καλύτερα από αυτά που θα μπορούσε να προσφέρει η Άγκυρα στις δυνάμεις της Λιβύης.


Είναι γνωστό ότι η Τουρκία αγόρασε τουλάχιστον 5 συστοιχίες αεροπορικής άμυνας S-125 από την Ουκρανία, ωστόσο, πηγές ισχυρίζονται ότι υπάρχουν μόνο τρία  από αυτά τα σοβιετικά στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια, ενώ δεν αποκλείεται η πιθανότητα τα άλλα δύο να έχουν εγκατασταθεί από τις δυνάμεις  της «Εθνικής Συμφωνίας» σε άλλο μέρος.


Ωστόσο, οι ειδικοί, με τη σειρά τους, εστιάζουν την προσοχή τους στο γεγονός ότι η εγκατάσταση των συστημάτων αεροπορικής άμυνας των σοβιετικών S-125 στη Λιβύη, είναι απίθανο να αλλάξει την ισορροπία ισχύος στην περιοχή, αφού αυτά είναι  αποτελεσματικά μόνο στην απώθηση επιθέσεων και έχουν μικρό εύρος επίθεσης σε αεροπορικούς στόχους.


EAdaily.com, Avia.pro,


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr