Ο Τσαβούσογλου αξιολόγησε τη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

Αύγουστος 7, 2020. 18:54

Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών της «τουρκικής δικαιοδοσίας» αναφέροντας ότι και οι δύο παραβίασαν την υφαλοκρηπίδα  και τα δικαιώματα της Λιβύης.


Μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ‘Anadolu’ για τις επίσημες επισκέψεις του στη Μάλτα και τη Λιβύη, καθώς και την «υποτιθέμενη» συμφωνία καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Μάλτα και η Λιβύη, είναι σημαντικές για την Τουρκία και για τη στήριξη της ‘νόμιμης’ κυβέρνησης της Τρίπολης και περιέγραψε την ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση ‘Ειρήνη’ ως μονόπλευρη και τόνισε ότι αδίκως λειτουργεί.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Μάλτας βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο «το εμπόριο μας ανήλθε σε πάνω από 1 δις δολάρια. Το ποσό των επενδύσεων είναι περίπου 1,7 δις δολάρια από τις τουρκικές εταιρίες εδώ», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές εταιρείες στη Μάλτα αναλαμβάνουν πολύ σημαντικά έργα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι τουρκικές εταιρείες υπέβαλαν προτάσεις για σημαντικά έργα, ιδίως σήραγγες. 

Αναφερόμενος στη συνάντησή του στη Μάλτα με τον Ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοσέπ Μπορέλ τόνισε ότι η Τουρκία υπέγραψε με την ΕΕ μνημόνιο στις 18 Μαρτίου αλλά δεν έχει προχωρήσει πλήρως.

«Δυστυχώς, σε αυτή η συμφωνία δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως λόγω της ΕΕ, η ΕΕ δεν τήρησε την υπόσχεσή της». Ο Τσαβούσογλου είπε ότι εργάζονται για το πώς να συνάψουν μια νέα ολοκληρωμένη συμφωνία. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι λεγόμενη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου προκάλεσε σοβαρή απογοήτευση, ειδικά στην πλευρά της ΕΕ.

Δηλώνοντας ότι ακόμη δεν έχουν δει το κείμενο της συμφωνίας και τον χάρτη, ο Τσαβούσογλου είπε:

«Ωστόσο, βλέπουμε μέσω αυτών των συντεταγμένων αυτής της συμφωνίας παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα  τόσο της Δημοκρατίας της Τουρκίας  όσο και της Λιβύης.

Επομένως, μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας και τη  συμφωνία που κοινοποιήσαμε στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), δεν υπάρχει για εμάς.

Και ο λόγος που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο μέχρι τώρα είναι η Ελλάδα, η Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος και το Ισραήλ που προσπαθούν να υπογράψουν συμφωνίες αγνοώντας άλλες χώρες όπως η Τουρκία».

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή η λεγόμενη συμφωνία δεν έχει ισχύ «θα συνεχίσουμε να δείχνουμε ότι πρόκειται χωρίς ισχύ, τόσο στην πράξη όσο και στο τραπέζι. Αυτό το βλέπουν τόσο αυτοί οι δύο όσο και ο κόσμος», είπε.

Ο Τσαβούσογλου  επεσήμανε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει στην ηπειρωτική της υφαλοκρηπίδα να διεκδικεί τα δικαιώματά της γύρω από την Κύπρο, τόσο στην πράξη όσο και στο τραπέζι.

Veryansin TV

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr