«Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι προσπαθεί να ‘οπλίσει’ νησί κοντά στις ακτές της»


Αύγουστος 31, 2020. 20:46

Η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα, τη Δευτέρα, ότι διέπραξε πράξεις «πειρατείας» μετά από μια προσπάθεια «οπλισμού» ενός νησιού κοντά στις τουρκικές ακτές, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα της τρέχουσας έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, γράφει η λιβανική εφημερίδα Annahar.


Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η δημοσίευση φωτογραφιών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την άφιξη Ελλήνων στρατιωτών στο νησί Καστελόριζο, που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές, την περασμένη εβδομάδα εξόργισε την Άγκυρα.

 Η Ελλάδα επιμένει ότι το δικαίωμα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων γύρω από αυτό το νησί ανήκει σε αυτήν,  δικαίωμα το οποίο η Τουρκία απορρίπτει.

Ο  Ομάρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του συντηρητικού Ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με επικεφαλής τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε: «Οι ελληνικές πρωτοβουλίες για τον εξοπλισμό του Καστελόριζου είναι ένα άλλο παράδειγμα πειρατείας».

«Το να προτάσσει κανείς όπλα προς την τουρκική ακτή είναι τρέλα», πρόσθεσε στο Twitter.

Την Κυριακή, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την άφιξη Ελλήνων στρατιωτών στο Καστελόριζο ως «πρόκληση», καταγγέλλοντας την παραβίαση του καθεστώτος του ως αποστρατικοποιημένου νησιού βάσει συνθήκης που χρονολογείται από το 1947.

«Απορρίπτουμε τις παράνομες προσπάθειες αλλαγής της κατάστασης αυτού του νησιού», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Την Παρασκευή, η Agence France-Presse δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν την άφιξη ένοπλων Ελλήνων στρατιωτών στο Καστελόριζο. Αυτές οι εικόνες κυκλοφόρησαν ευρέως στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, οι στρατιώτες ήταν παρόντες στο νησί πριν από αυτήν την ημερομηνία, και η άφιξή τους την Παρασκευή αποτελεί μέρος της εναλλαγής της δύναμης που αναπτύσσεται εκεί.

Το νησί Καστελόριζο είναι ένα από τα κύρια σημεία διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στη διαμάχη τους σχετικά με την κατανομή των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει το αραβικό δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr