Ιταλός υπουργός Άμυνας: Θα συμβάλλουμε στη σταθερότητα σε όλη τη Μεσόγειο


Σεπτέμβριος 26, 2020. 18:11

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Λορέντζο Γκουερίνι, στην παρέμβασή του στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης (ΕΙ2)  (μιας κοινής στρατηγικής κουλτούρας στην Ευρώπη για τις προκλήσεις που αναφύονται στη Γηραιά Ήπειρο, εκτός των δομών του ΝΑΤΟ), τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εστιάζει το ενδιαφέρον της στις στρατηγικές περιοχές της Μεσογείου, της Λιβύης, του Λιβάνου και της Βόρειας Αφρικής.


Ο Γκουερίνι μίλησε χθες σε τηλεδιάσκεψη στη σύνοδο με συναδέλφους από τις χώρες που συμμετέχουν  στην ΕΙ2, στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε η Γαλλία το 2018 (η Ιταλία εντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους)  για να συντονίσει τη δράση της Παλαιάς Ηπείρου σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού της Πορτογαλίας Ζοάο Γκομές Κραβίνο (João Gomes Cravinho), ως εκ περιτροπής προέδρου της πρωτοβουλίας.

Η ιταλική εστίαση στη Λιβύη,  έγινε σε μια ιδιαίτερα λεπτή στιγμή που κοιτάζει τον διάλογο που προωθεί ο ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Γενεύη.

 

Τα καυτά νερά της Μεσογείου

 

Η σύνοδος κορυφής Ei2 άγγιξε επίσης την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας στη Βόρεια Αφρική, όπου η Ιταλία αποφάσισε να αυξήσει τη δράση της με την ένταξη στην ομάδα εργασίας Takuba, μια γαλλική πρωτοβουλία. 

Αφιερώθηκε στο Σαχέλ, μια περιοχή μεγέθους της Ευρώπης, με αυξανόμενη αστάθεια μεταξύ τζιχαντιστικών ομάδων και εγκληματικότητας.

 Ένα άλλο καυτό θέμα είναι η ανατολική Μεσόγειος, όπου η κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας (με την πλευρά της ΕΕ) υπάρχει εδώ και αρκετές εβδομάδες.

 «Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου - υπενθύμισε ο Γκουερίνι - είναι ένα σταυροδρόμι ενεργειακών και εμπορικών συμφερόντων, ένας τομέας διασταύρωσης μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και είναι συμφέρον μας να δράσουμε σε μια κοινή προσπάθεια που διατηρεί τη σταθερότητα».

Σύμφωνα, εξάλλου με την λιβυκή «Jamahiriya» ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, πρόσθεσε ότι για τη χώρα του, η ενίσχυση της αποστολής «Ειρήνη» στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει καθοριστική, υπό την ηγεσία του ναυάρχου Φάμπιο Αγκοστίνι, εξηγώντας ότι πρόσφατα ανακοίνωσε την πλήρη επιχειρησιακή της ικανότητα, αλλά στοχεύει να έχει περισσότερη  παρουσία για να βασιστεί, καθώς και να συνεργαστεί με την αποστολή της Ναυτικής Φρουράς του ΝΑΤΟ.

--

 

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης (ΕΙ2) είναι ένα κοινό στρατιωτικό σχέδιο μεταξύ 14 ευρωπαϊκών χωρών εκτός των υφιστάμενων δομών, όπως η Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ).

 Συμμετέχουν τα κράτη: Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Κάτω Χώρες,

Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ιταλία και Ρουμανία.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr