Από την ΕΕ: Κυρώσεις σε τουρκική ναυτιλιακή εταιρεία για «μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λιβύη»



Σεπτέμβριος 21, 2020. 22:11

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις σε μια τουρκική, ιορδανική και μια εταιρεία του Καζακστάν καθώς και σε δύο Λίβυους πολίτες με την αιτιολογία ότι παραβίασαν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Δεν υπήρξε απόφαση για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα.


 Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της  ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου .

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη συνάντηση,  συζήτησαν για τις παραβιάσεις  του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, οι οποίες έγιναν από τους Τούρκους, Ιορδανούς και δύο Λίβυους πολίτες καθώς και από το Καζακστάν.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η τουρκική εταιρεία είναι  η Avrasya Shipping  που εδρεύει στη Σαμψούντα, η οποία παραβίασε το εμπάργκο όπλων με το πλοίο που φέρει την ονομασία «Çirkin».

Οι άλλες δύο εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις είναι η Sigma Airlines με έδρα το Καζακστάν και η ναυτιλιακή εταιρεία Med Wave Shipping με έδρα την Ιορδανία.

Οι κυρώσεις αναφέρονται στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών στην ΕΕ, ο αποκλεισμός πρόσβασής τους  στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ και αποκλεισμός συναλλαγών με εταιρείες της ΕΕ.

Η ποινή που αποφασίστηκε σήμερα είναι η πρώτη απόφαση κύρωσης της ΕΕ για τη Λιβύη. Η απόφαση λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο,  που έφεραν εντάσεις  μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας ενέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω δυσμενών σχέσεων μεταξύ τους.

Αναφέρθηκε ότι στη Λευκορωσία, της οποίας τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις λόγω βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 


Dogru Haber

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr