Η Τουρκία βλέπει απειλές από την Αρμενία στους ενεργειακούς αγωγούς της


Οκτώβριος 7, 2020. 21:38

Η Τουρκία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να απειληθούν οι αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, που βρίσκονται στο έδαφός της, από την Αρμενία, όπως σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα.


«Οι συγκρούσεις μεταξύ της αδελφικής χώρας του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας συνεχίζονται. Ενώ ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωνε τις κατεχόμενες περιοχές μία προς μία, η επίθεση που επεδίωξαν να πραγματοποιήσουν χθες οι αρμενικές δυνάμεις έδειξαν ότι θα μπορούσε να αποκτήσει μια νέα διάσταση», γράφει η Γενί Σαφάκ.

 

 Ο πρόεδρος της Ένωσης Οικονομίας Ενέργειας ( Enerji Ekonomisi Derneği -EED) καθ. Δρ. Γκουρκάν  Κουμπάρογλου, επικαλούμενος την προειδοποίηση της Γενικής Εισαγγελίας του Αζερμπαϊτζάν για πυραυλική επίθεση του αρμενικού στρατού στον αγωγό πετρελαίου Μπακού-Τιφλίδας-Σεϊχάν, που διέρχεται από την επαρχία Γεβλάχ του Αζερμπαϊτζάν, σημείωσε ότι υπήρξε, ήδη, ένα περιστατικό.

Ο Κουμπάρογλου πρόσφατα έκανε δηλώσεις ότι «Η Αρμενία έχει στόχο να χτυπήσει τις ενεργειακές γραμμές του Αζερμπαϊτζάν», προσθέτοντας ότι μια τέτοια  επίθεση με πυραύλους θα είχε παγκόσμιες συνέπειες.

 

 «Θα πληγούν πολυεθνικές εταιρείες»

 

Ο πρόεδρος της EED επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια του 2019 από τον αγωγό αυτόν, μεταφέρθηκαν από το Μπακού στο Σεϊχάν 233 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

«Αν υπολογίσουμε στα 40 δολάρια το βαρέλι, τότε μιλάμε για μεταφορά συνολικά 9,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων πετρελαίου», είπε.

Πρόσθεσε ότι στην περιοχή αυτή υπάρχει συνεργασία διεθνών εταιρειών, όπως είναι η βρετανική BP με μεγάλο μερίδιο 30%, η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου Equinor, η αμερικανική Exxon, η ιαπωνική Impex, Η ουγγρική Macar MOL, η ιταλική Eni, και η ινδική ONGC. Η επίθεση στον αγωγό αυτόν θα επιφέρει μεγάλες βλάβες στις επενδύσεις αυτών των εταιρειών, όπως σημειώνεται.

Τόνισε ότι οι εν λόγω χώρες μπορούν να δράσουν από κοινού και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία του ενεργειακού εφοδιασμού τους.

Yeni Safak

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr