«Το Ισραήλ δεν θα μειώσει τις πωλήσεις όπλων στο Αζερμπαϊτζάν»



Οκτώβριος 5, 2020. 23:11


Οι Ισραηλινοί αναλυτές πιστεύουν ότι το Ισραήλ είναι απίθανο να μειώσει τις προσοδοφόρες πωλήσεις όπλων στο Αζερμπαϊτζάν. Και, προφανώς, η Ιερουσαλήμ, θα παραμείνει πιστή στη συμφωνία δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Αζερμπαϊτζάν, παρά τις αντιδράσεις της Αρμενίας, γράφει ισραηλινό δημοσίευμα.


Ο μεγάλος προμηθευτής όπλων στο Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ, δέχθηκε τα διπλωματικά πυρά από την Αρμενία, στη διαμάχη που ξέσπασε στο νότιο Καύκασο για το αμφισβητούμενο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, όπως σημειώνεται.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ μίλησε τη Δευτέρα με τον Αρμένιο ομόλογό του και προσπάθησε να εξομαλύνει τα νερά, λέγοντας ότι οι εξαγωγές όπλων του εβραϊκού κράτους στο Μπακού είναι δύσκολο να ματαιωθούν.

Η διπλωματική ρήξη ήρθε λίγο μετά τις δημοσιεύσεις του Τύπου, που επικαλέστηκε τον ‘ιχνηλάτη’ πτήσεων Flightradar 24 που ανέφερε την απογείωση από το νότιο Ισραήλ με προορισμό το Αζερμπαϊτζάν μεταφορικό αεροσκάφος, καθώς εικάζεται ότι μετέφερε πολεμικό υλικό στους Αζέρους.

 

Η πώληση στρατιωτικού υλικού

 

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι το αεροσκάφος, της Silk Way απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ραμόν που βρίσκεται κοντά στη στρατιωτική βάση Οβντά, την παραμονή των εχθροπραξιών.

 

Το Αζερμπαϊτζάν έχει μακρά πορεία αγοράς Ισραηλινών όπλων - σε βαθμό που το Ιράν κάλεσε το 2012 τον  πρώην πρεσβευτή του για να εκφράσει τις ανησυχίες του.

Και ενώ το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας δεν δημοσιεύει λεπτομέρειες πωλήσεων ανά χώρα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν  Ιλχάμ Αλίγιεφ το 2016 δήλωσε ότι η χώρα του είχε αγοράσει 4,85 δισεκατομμύρια δολάρια αμυντικού εξοπλισμού από το εβραϊκό κράτος.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ισραηλινή  Elbit Systems, πούλησε στο Αζερμπαϊτζάν, μια σιιτική χώρα, οπλισμένα drones που έχουν μετατοπίσει τη στρατιωτική ισορροπία στη δεκαετία της διαμάχης κατά την οποία οι Αρμένιοι μαχητές είχαν από καιρό το πλεονέκτημα της επάνδρωσης ορεινών φυλακίων.

Ο προεδρικός σύμβουλος του Αζερμπαϊτζάν, Χικμέτ Χατζίεφ, δήλωσε στον ισραηλινό ιστότοπο ‘Walla news’ την περασμένη εβδομάδα ότι το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε drones ισραηλινής κατασκευής, για επιθέσεις «αυτοκτονίας» και κατάφεραν να καταστρέψουν στόχους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

 

Πρόεδρος του Ισραήλ: μακροχρόνιες οι σχέσεις μας με το Αζερμπαϊτζάν

 


Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν μίλησε τη Δευτέρα με τον Αρμένιο ομόλογό του Αρμεν Σαρκισιάν έπειτα από κλήση του προέδρου της Αρμενίας.

Ο Ριβλίν «εξέφρασε τη λύπη του για το ξέσπασμα της βίας… και για την απώλεια ζωής και από τις δύο πλευρές» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανέφερε το γραφείο του σε δήλωση, προσθέτοντας ότι οι μακροχρόνιες σχέσεις του εβραϊκού κράτους με το Αζερμπαϊτζάν «δεν στοχεύουν σε καμία πλευρά».

Ο Ρίβλιν δήλωσε ότι το Ισραήλ ήταν έτοιμο να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Αρμενία και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρέσβης της Αρμενίας θα επιστρέψει «σύντομα».

Times of Israel

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr