«Επίθεση» Ρουμανίας σε Βλάχους Αλβανίας- δέλεαρ το ευρωπαϊκό διαβατήριο

 


“Οι Βλάχοι παίρνουν ρουμανικά διαβατήρια”

Νοέμβριος 8, 2020. 16:09

Έχει ανοίξει ο δρόμος για τους Βλάχους της Αλβανίας και των Βαλκανίων να αποκτήσουν διαβατήριο του ρουμανικού κράτους, μετά την έγκριση του νόμου από τη Γερουσία στο Βουκουρέστι.

Ο νέος νόμος απλοποιεί τις διαδικασίες απόκτησης της ρουμανικής ιθαγένειας από άτομα ‘παλαιάς ρουμούνικης’ (vjetër rumune) καταγωγής στις βαλκανικές χώρες, αλλά και στην Ουγγαρία και την Ουκρανία. Στην Αλβανία, οι περισσότεροι Βλάχοι ζουν σήμερα στις περιοχές Φιέρ, Αυλώνα, Κορυτσά, Πόγκρανττς, Ελμπασάν και Πρεμετή.

Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, για να αποκτήσουν ρουμανική υπηκοότητα και διαβατήριο, αυτού του κράτους μέλους της ΕΕ, εκτός από καταγωγή βλάχικη, αρουμούνικη, πρέπει να έχουν ποινικό μητρώο λευκό. Πρέπει, επίσης, να γνωρίζουν τη ρουμανική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Στη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Ουκρανία υπάρχουν πολλές αιτήσεις από άτομα μακρινής ρουμανικής καταγωγής, τα οποία επιδιώκουν να γίνουν πολίτες  της Ρουμανίας και να αποκτήσουν ρουμανικά διαβατήρια, καθώς επωφελούνται αφού αυτή η χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο ρουμανικός σχεδιασμός από το 2013


Το 2013, άνοιξε ένα Ρουμανικό Κέντρο Πληροφοριών στην πόλη Κορυτσά, το οποίο παρέχει δωρεάν μαθήματα για τη ρουμανική γλώσσα, τον πολιτισμό και την κληρονομιά και προσφέρει στους μαθητές δωρεάν ταξίδια στη Ρουμανία, με σκοπό να τους κάνει Ρουμάνους πολίτες.

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην ελληνική μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο στα 120.000 άτομα και για να ελέγξει την ανάπτυξη του Ελληνισμού, το 2012 η Αλβανία αναγνώρισε επίσημα τους Βλάχους ως εθνική μειονότητα.

Λέγεται επίσης ότι η Ρουμανία πιστεύει ότι επειδή οι άνθρωποι του Αυλώνα μιλούν μια γλώσσα που μοιάζει με αυτή των Ρουμάνων, ενδέχεται να δηλώσουν ότι είναι Ρουμάνοι και θα επωφεληθούν από τα διαβατήρια.

Klan Plus

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr