Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Αλμπίν Κούρτι: Η ιδέα της ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία εγκαταλείφθηκε…


Φεβρουάριος 16, 2021. 19:34. Ελλάδα.

Πρίστινα.

Ο αρχηγός του Κινήματος της Αυτοδιάθεσης, Αλμπίν Κούρτι δήλωσε ότι αντί του διαλόγου με το Βελιγράδι θέλει να συμμετάσχει σε «εσωτερικό» διάλογο με στόχο τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνει σερβικό δημοσίευμα.

 

Ο Κούρτι είπε ότι σε συνέντευξη για την ελβετική εφημερίδα «Le Temps»:

 

«Θέλω να ξεκινήσω έναν διάλογο προσανατολισμένο στο διάλογο με τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου. Όλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα ​​και με σεβασμό, αλλά πρέπει να σταματήσουμε  τις δυνατές φράσεις όπως «διάλογος συμφιλίωσης» ή «ιστορικός διάλογος». Να μιλήσουμε για τους αγρότες, για καλλιέργεια, λιπάσματα, μηχανήματα, παραγωγή, τιμές καυσίμων;

Ας ξεκινήσουμε με κάτι, αντί να επαναλάβουμε τα ίδια ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα.

Όσον αφορά τον διάλογο με τη Σερβία, πρέπει να γίνει προς όφελος του πληθυσμού.

Μέχρι τώρα είχε να κάνει με τι είναι αυτό που πήρε ο καθένας από τον διάλογο, δηλαδή τι πήρε ο Βούτσιτς και τι ο Θάτσι, οι αυταρχικοί ηγέτες, δηλαδή,  που συναντήθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες», είπε ο Κούρτι.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η ιδέα της ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία σύντομα θα «εγκαταλειφθεί» εντελώς.

 

«Ναι, ελπίζω, αλλά δεν περνά μια εβδομάδα χωρίς έναν νέο εμπειρογνώμονα, μια ομάδα νέων εμπειρογνωμόνων, που θα έρθει με ένα παραμύθι – σχέδιο, που θα λύσει τα πάντα στα Βαλκάνια με ένα μαγικό ραβδί, βγάζοντας αυτήν την παλιά ιδέα από το ερμάριο», είπε ο Κούρτι.

 

«Η ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμά μας»

 

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις του ηγέτη της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και του υποψηφίου του κόμματος για πρόεδρο, Ραμούς Χαραντινάι, για την ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, ο Κούρτι σημείωσε ότι η ουσία είναι ο σεβασμός των δημοκρατικών διαδικασιών στο Κοσσυφοπέδιο και η ενοποίηση δεν είναι ένας από αυτούς.

«Όταν το Κοσσυφοπέδιο έγινε ανεξάρτητο, έλαβε το δικό του Σύνταγμα που λέει ότι ένα κυρίαρχο κράτος δεν έχει δικαίωμα να ενώνεται ελεύθερα με άλλα κράτη. Η κυριαρχία μας είναι περιορισμένη, αλλά όταν είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι, έχουμε επίσης το δικαίωμα να εγκαταλείψουμε αυτήν την ανεξαρτησία. Παράδειγμα για ένταξη στην Ομοσπονδία. Ωστόσο, το βασικό είναι να σεβαστούμε τις δημοκρατικές διαδικασίες», τόνισε ο Κούρτι.

b92

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr