Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Αμερικανοί γερουσιαστές τίθενται εναντίον της απόκτησης πυρηνικών όπλων από τη Σαουδική Αραβία


Απρίλιος 17, 2021. 16:13. Ελλάδα.

Στις αρχές της εβδομάδας Δημοκρατικοί γερουσιαστές εξέδωσαν ένα σχέδιο νόμου που επιδιώκει να εμποδίσει τη Σαουδική Αραβία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.


Η δράση SAUDI WMD (The Stopping Activities Underpinning Development in Weapons of Mass Destruction) θα ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους υπηκόους ή χώρες που πιστεύεται ότι έχουν πουλήσει ευαίσθητες τεχνολογίες πυραύλων στο Ριάντ.

Θα προσπαθήσουν, επίσης, να πείσουν την Ουάσινγκτον να εμποδίσει επιπλέον πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, εάν το βασίλειο «δεν λάβει μέτρα για να δείξει στον κόσμο ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα θα παραμείνει αποκλειστικά ειρηνικό».

Αφορμή για την κατάρτιση του νομοσχεδίου ήταν δημοσιεύματα του 2020 ότι η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται με την Κίνα για την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων και για την επέκταση του πυρηνικού της προγράμματος πέρα από τις διασφαλίσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

"Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τη δέσμευση του Σαουδάραβα πρίγκιπα  Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ότι το Βασίλειο θα επιδιώξει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα εάν το Ιράν αναπτύξει τη δική του βόμβα», δήλωσε ο γερουσιαστής Έντουαρτ Μάρκεϊ, ο οποίος διαβίβασε το νομοσχέδιο μαζί με τον γερουσιαστή  Τζεφ Μέρκλεϊ και τους βουλευτές Τζοακουίν Κάστρο και Τεντ Λίου.

Σύμφωνα με τους νομοθέτες «Η Σαουδική Αραβία με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας θα υπονόμευε άμεσα τα συμφέροντα των ΗΠΑ και τον διεθνή στόχο της προώθησης της μη διάδοσης των πυρηνικών».

Η επέκταση του πυρηνικού του προγράμματος από το Ριάντ σε συνεργασία με την Κίνα αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία για τις ΗΠΑ.

 

Η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών είναι το κλειδί για το Όραμα 2030 του Πρίγκιπα Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, το οποίο στοχεύει στον απογαλακτισμό του βασιλείου από την εξάρτησή του από το πετρέλαιο.

Al Araby

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr