Σκόπια: Ζάεφ και Ντιμίτροφ θα συμμετάσχουν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

 


Απρίλιος 21, 2021. 21:34. Ελλάδα.

 

Σκόπια.

Οι διοργανωτές του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ενημέρωσαν ότι η έκτη συνάντηση φέτος, θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 15 Μαΐου, στην οποία θα παρευρεθεί ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νικόλα Ντιμίτροφ,  όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο MIA από την Αθήνα.

Φέτος, λόγω του Covid-19, το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και όχι όπως γινόταν παραδοσιακά στους Δελφούς.

Λόγω των περιστάσεων που επιβάλλονται από την πανδημία, προβλέπεται ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στο φόρουμ θα είναι φυσικά παρόντες, και κάποιοι διαδικτυακά, με τον πρωθυπουργό Ζάεφ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ντιμιτρόφ να πηγαίνουν στην Αθήνα.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες, ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος, απαντώντας στην ερώτηση του ανταποκριτή της MIA από την Αθήνα, επιβεβαίωσε ότι ο Ζάεφ και ο Ντιμίτροφ θα βρίσκονται στην Αθήνα και αποκάλυψε ότι έχει σχεδιαστεί να διοργανωθεί μια εκδήλωση στα τέλη Ιουνίου στα Σκόπια.

Την πέμπτη ημέρα του φόρουμ, στις 14 Μαΐου, θα διεξαχθεί συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, καθώς και των ομολόγων του από το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και αναμένεται επιβεβαίωση από την πρωθυπουργό της Σερβίας.

Ο Τσομώκος είπε ότι αναμένει από τους περισσότερους πρωθυπουργούς της περιοχής να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με τον Επίτροπο της Ένωσης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και να συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντιμίτροφ αναμένεται να συμμετάσχει σε δύο συζητήσεις εξωτερικής πολιτικής.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών φιλοξενείται από την Ελληνίδα Πρόεδρο Κατερίνα Σακελαροπούλου, η οποία θα απευθυνθεί στην τελετή έναρξης στις 10 Μαΐου, μαζί με αυτήν από την Εσθονία και τη Σλοβακία.

Την πρώτη ημέρα του φόρουμ, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεζ  θα είναι παρών στην Αθήνα, όπου θα λάβει μέρος σε συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το έκτο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών καλεί 800 υψηλούς συμμετέχοντες από 42 χώρες να καλύψουν δέκα θέματα που σχετίζονται με τη γεωπολιτική και τη διεθνή ασφάλεια, την παγκόσμια οικονομία, το μέλλον της Ευρώπης, την υγεία, την αλλαγή του κλίματος, την κοινωνία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Φέτος, μεγάλο μέρος του φόρουμ θα αφιερωθεί στην 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός με διεθνή χαρακτήρα, όπου κάθε χρόνο συναντώνται γνωστά πρόσωπα από την οικονομία, την πολιτική και τον ακαδημαϊκό χώρο.

Σκοπός του Φόρουμ είναι να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο στόχων και δραστηριοτήτων, να αναζητήσει πολιτικές για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και να βρει κατάλληλες λύσεις για τα περίπλοκα και αλληλοεξαρτώμενα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος. 

Mia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr