Συνάντηση Ζάεφ-Φον ντερ Λάιεν: Τα ζητήματα ταυτότητας δεν πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι


Μάιος 10, 2021. 20:21. Ελλάδα.

Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Ζάεφ έστειλε μήνυμα στην Πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν, για ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην εξεύρεση λύσης για την απεμπλοκή της διαδικασίας έναρξης διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Ζάεφ τόνισε ότι η μακεδονική γλώσσα και η μακεδονική ταυτότητα που επιβάλλονται ως ζητήματα από τη Βουλγαρία δεν πρέπει να αποτελούν θέμα των συνομιλιών και της εμπλοκής των Βρυξελλών και ότι η Βόρεια Μακεδονία θα συνεχίσει να συζητά μόνο το ευρωπαϊκό της μέλλον.

«Η  μακεδονική ταυτότητα, εκτός από το ότι είμαστε υπερήφανοι, είναι επίσης θέμα γεγονότων, επιστήμης, παράδοσης και εθνικού συμβόλου του λαού μας. Δεν είναι και δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Οι ευρωπαϊκές αξίες αποτελούν οδηγό για εμάς, αλλά η προστασία της ταυτότητας είναι επίσης μια ευρωπαϊκή αξία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, ότι η εφαρμογή τους υπόκειται σε αρκετές διαδικασίες για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων στο εσωτερικό και ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια της ΕΕ για το άνοιγμα της διαδικασίας προσχώρησης.

Στη συνάντηση με τον Ζάεφ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει ακόμη πιο ουσιαστική δέσμευση, διότι, όπως είπε, αυτή είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία που δεν πρέπει να καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. για ένταξη στην ΕΕ και ότι δεσμεύεται στις δύο χώρες, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις μαζί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Zurnal

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr