Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Η Τουρκία καταδίκασε την απόφαση του κοινοβουλίου της Λετονίας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων


Μάιος 6, 2021. 22:31. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Η Τουρκία καταδίκασε έντονα την απόφαση του κοινοβουλίου της Λετονίας να χαρακτηρίσει τα γεγονότα του 1915 ως Γενοκτονία, υποστηρίζοντας ότι είναι μια άκυρη προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία με πολιτικά κίνητρα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών την Πέμπτη, σχετικά με την απόφαση που έλαβε το Λετονικό Κοινοβούλιο σχετικά με τα γεγονότα του 1915.

Η δήλωση τόνισε ότι η απόφαση του κοινοβουλίου της Λετονίας, η οποία χαρακτήρισε τα γεγονότα του 1915 ως «εξόντωση ενός λαού», ήταν μια άκυρη απόπειρα.

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε έντονα αυτήν την άθλια και παράνομη απόφαση», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι τα κοινοβούλια δεν είναι μέρη για να κρίνουν και να γράφουν ιστορία.

Τόνισε ότι στο διεθνές δίκαιο υπάρχουν απαραίτητες και αναγνωρισμένες προϋποθέσεις για τη χρήση του όρου γενοκτονία, καμία από τις οποίες δεν εκπληρώθηκε σε σχέση με τα γεγονότα του 1915 κατά των Αρμενίων.

Εξήγησε ότι αυτή η απόπειρα παραβιάζει τις διατάξεις της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας του 1948 και παραβιάζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2013 και του 2015, η οποία ανέφερε σαφώς ότι τα γεγονότα του 1915 αποτελούν αντικείμενο συζήτησης.

Προσθέτει ότι η Λετονία υιοθέτησε διπλά πρότυπα όταν εξέδωσε την προαναφερθείσα απόφαση και δήλωσε με την ευκαιρία της 80ης επετείου της κατοχής της, ότι η υιοθέτηση μιας δίκαιης και ειλικρινής προσέγγισης στα ιστορικά γεγονότα αποτελεί προϋπόθεση για τις διεθνείς σχέσεις.

Anadolu

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr