Σκόπια και Τίρανα υπέγραψαν συμφωνία για κοινούς μεθοριακούς σταθμούς


Ιούνιος 10, 2021. Ελλάδα.

Οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, Ζόραν Ζάεφ και Έντι Ράμα, υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για τη θέσπιση κοινών συνοριακών και τελωνειακών ελέγχων στις συνοριακές διαβάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία, σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Βέτσερ’,  είναι ένα ακόμη βήμα για την οικοδόμηση εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, τα οποία δίνουν προτεραιότητα στη διευκόλυνση της διασυνοριακής ροής προς το συμφέρον των πολιτών και των επιχειρηματικών κοινοτήτων και των δύο χωρών.

«Είναι πραγματική χαρά όταν δύο πολύ καλοί φίλοι που ηγούνται της εκτελεστικής εξουσίας δύο φιλικών χωρών, κάνουν ένα βήμα προς τον εμπλουτισμό και την τελειοποίηση αυτής της φιλίας. Με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας, τερματίζουμε μια σοβαρή διαδικασία στην οποία εργάστηκαν οι κυβερνήσεις μας για να ανοίξει το τερματικό "one stop shop" όπου οι πολίτες μας θα μειώσουν κατά το ήμισυ την αναμονή τους όσον αφορά τη διέλευση των συνόρων μας, αλλά πάνω από όλα «δημιουργούν συνθήκες για πραγματοποίηση των τεσσάρων ευρωπαϊκών ελευθεριών για ελεύθερη ροή αγαθών, ανθρώπων, κεφαλαίων υπηρεσιών », δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζάεφ στην ομιλία του μετά την υπογραφή της Συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ράμα, από την πλευρά του, τόνισε ότι αυτή η συμφωνία θα διευκολύνει σημαντικά την κίνηση μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών.

«Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τον Πρωθυπουργό (Ζάεφ) από το βάθος της καρδιάς μου για την ενεργητική του προσέγγιση στο τέλος και για την ακλόνητη βούλησή του να προωθήσει αυτήν τη διαδικασία, διμερώς και περιφερειακά, και σίγουρα χρησιμοποιώ την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω που ήρθε και ήταν εδώ με ολόκληρο το επιτελείο του », δήλωσε ο Ράμα στην τελετή υπογραφής.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr