Οι Τούρκοι σηματοδοτούν την πρώτη επέτειο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί


Ιούλιος 24, 2021. Ελλάδα.

Τουρκία.

Σήμερα σηματοδοτείται η πρώτη επέτειος από το άνοιγμα του μεγάλου ναού της Αγίας Σοφίας ως τζαμί για λατρεία.

Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης καθώς ο Σουλτάνος ​​Μωάμεθ ο Κατακτητής πραγματοποίησε την πρώτη προσευχή της Παρασκευής εκεί μετά την κατάκτηση της πόλης το 1453, σημειώνει η Turk Press στην αραβική γλώσσα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, η Αγία Σοφία ήταν χριστιανικός ναός 916 χρόνια μέχρι την κατάκτηση της πόλης το 1453.

Το Τζαμί της Αγίας Σοφίας παρέμεινε ανοιχτό για λατρεία από την κατάκτηση μέχρι το 1934 όταν ελήφθη η απόφαση να το μετατρέψει σε μουσείο και παρέμεινε έτσι για 86 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Εταιρεία για την Υπηρεσία των Ιστορικών Αρχαιοτήτων και του Περιβάλλοντος υπέβαλε αρκετές αγωγές ενώπιον του Κρατικού Συμβουλίου για να ακυρώσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που εκδόθηκε το 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

Στις 10 Ιουλίου του περασμένου έτους, το Τουρκικό Κρατικό Συμβούλιο (το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας) ακύρωσε ομόφωνα την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών που εκδόθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1934, να μετατρέψει την Αγία Σοφία από τζαμί σε μουσείο.

Την ίδια ημέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε προεδρικό διάταγμα για να ανοίξει εκ νέου την Αγία Σοφία για λατρεία. Το δημοσίευσε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Επίσημη Εφημερίδα δημοσίευσε την απόφαση του Τούρκου Προέδρου να ανοίξει την Αγία Σοφία για λατρεία και να αναθέσει την εποπτεία στην Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η είσοδος στο Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι δωρεάν και ότι θα ανοίξει για λατρεία ξεκινώντας από τις προσευχές της Παρασκευής στις 24 Ιουλίου 2020.

Ο Τούρκος επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων, Καθηγητής Αλή Ερμπάς, ανακοίνωσε το διορισμό 3 ιμάμηδων και 5 μουεζινών για το Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας.

Αναμνηστικά νομίσματα που φέρουν την εικόνα της «Αγίας Σοφίας» στη μία πλευρά εκδόθηκαν στη μνήμη.

Η πρώτη προσευχή του Κουρμπάν Μπαϊράμ έγινε στην Αγία Σοφία μετά από 86 χρόνια στις 31 Ιουλίου 2020, και ήταν η προσευχή του Eid al-Adha. Δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές συμμετείχαν στην προσευχή μέσα στο τζαμί και στις γύρω περιοχές.

Η πρώτη προσευχή του Eid al-Fitr πραγματοποιήθηκε φέτος στο τζαμί στις 13 Μαΐου.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr