Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Σοβαρή πρόκληση η προσφυγική πίεση από το Αφγανιστάν


Αύγουστος 21, 2021. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η μετανάστευση και οι διμερείς σχέσεις.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης συζήτησαν τις δασικές πυρκαγιές και στις δύο χώρες και ευχήθηκαν ο ένας στον άλλον καλή τύχη.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι έθεσαν υπό έλεγχο τις δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία και ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έναρξη των συναντήσεων μεταξύ των σχετικών θεσμικών οργάνων σχετικά με τους μηχανισμούς και τα έργα που περιλαμβάνονται στο κοινό σχέδιο δράσης για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε ότι οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου θα πρέπει να αναβιώσουν.

«Εάν δεν δημιουργηθεί μεταβατική περίοδος στο Αφγανιστάν, η μετανάστευση θα αυξηθεί»

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι το Αφγανιστάν περνά για άλλη μια φορά μια κρίσιμη περίοδο, είπε ότι επιθυμούν μια ομαλή μετάβαση στο Αφγανιστάν, ότι η νέα κυβέρνηση που θα συσταθεί πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, αντικατοπτρίζοντας την ποικιλομορφία του Αφγανικού λαού.

Δήλωσε ότι θεωρούν ελπιδοφόρο μήνυμα ότι οι Ταλιμπάν είχαν συνομιλίες με ορισμένους Ρεπουμπλικάνους ηγέτες για τη μεταβατική περίοδο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε, σύμφωνα με τη Yeni Safak,  ότι εάν δεν μπορέσει να δημιουργηθεί μια μεταβατική περίοδος στο Αφγανιστάν, η πίεση στη μετανάστευση, η οποία έχει ήδη φτάσει σε υψηλά επίπεδα, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για όλους.

Δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει τον Αφγανικό λαό στο Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες, ιδίως το Ιράν, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στο Αφγανιστάν και το Ιράν, ένα νέο κύμα μετανάστευσης είναι αναπόφευκτο και ότι βρίσκονται σε επαφή με το Ιράν, αναφέρονας ότι έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα στα σύνορα με το Ιράν.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η συνεργασία για τη μετανάστευση πρέπει να ενισχυθεί με βάση την αμοιβαία κατανόηση και συμφέροντα.

Δηλώνοντας ότι αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει ειλικρινά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η ανακήρυξη της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας δεν καταργεί τις διεθνείς υποχρεώσεις και ότι αναμένουν ειλικρινή συνεργασία σε αυτό το θέμα.

Yeni Şafak

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr