Οι περισσότερες θανατικές ποινές στο Ιράν αφορούν Κούρδους

 


Αύγουστος 26, 2021. Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η υψηλότερη θανατική ποινή στον κόσμο εφαρμόζεται από το ιρανικό καθεστώς. Σύμφωνα με την έκθεση το 53% των εκτελέσεων στο Ιράν γίνονται για πολιτικούς λόγους  και είναι κατά Κούρδων πολιτών.

 

Στην έκθεση που δημοσιοποίησε ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Κάβιντ Ραχμάν, σημειώνεται ότι 129 πολιτικοί κρατούμενοι εκτελέστηκαν μεταξύ 2010-2020, το 53 % των εκτελεσθέντων ήταν Κούρδοι, το 25 % ήταν Μπαλούτς και το 13% ήταν Άραβες.

 Στην έκθεση, αναφέρεται επίσης τη στόχευση Κούρδων και Βαλουτσών από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας. Αναφέρθηκε ότι τους πρώτους 4 μήνες του τρέχοντος έτους, 24 Κολμπάροι πέθαναν ως αποτέλεσμα άμεσων πυρών που άνοιξαν οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας και πολλοί κολμπάροι τραυματίστηκαν.

Στην έκθεση του ΟΗΕ, αναφέρθηκε ότι περισσότεροι από 100 Κούρδοι πολιτικοί και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί και οι πολιτικοί ακτιβιστές καταδικάστηκαν σε φυλάκιση μεταξύ 34 και 26 ετών.  

Σύμφωνα με την οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Hengaw, το Ιράν έχει εκτελέσει 180 άτομα σε όλο το Ιράν τους τελευταίους 8 μήνες. Από τους εκτελεσθέντες, 6 ήταν γυναίκες, 174 άνδρες και ένας ήταν κάτω των 18 ετών.

Nerina Azad

-

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr