Νότα διαμαρτυρίας Ουκρανίας στη Βουλγαρία για δηλώσεις ‘περί ρωσικής Κριμαίας’


Νοέμβριος 19, 2021. Ελλάδα.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Βουλγαρίας στο Κίεβο για να του παραδώσει νότα διαμαρτυρίας της χώρας για τις δηλώσεις του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ κατά τη χθεσινοβραδινή προεκλογική συζήτηση για την Κριμαία, όταν είπε: «Αυτή τη στιγμή είναι ρωσική, ό,τι κι αν είναι».

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου, τα λόγια αυτά αξιολογήθηκαν ως ανακριβή και απαράδεκτα.

«Τονίστηκε ότι τα λόγια του σημερινού Βούλγαρου προέδρου δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ουκρανίας και Βουλγαρίας και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη θέση της Σόφιας για υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της»

«Αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ να αποσύρει τη χθεσινή του δήλωση», αναφέρει το κείμενο.

Στο αποψινό ντιμπέιτ στη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση, παραμονές του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία, ο αντίπαλος του Ράντεφ, Αναστάς Γκερτζίκοφ, είπε ότι «η Κριμαία είναι ουκρανική και δεν έχει σημασία τι σημαία κυματίζει εκεί».

Όπως δημοσιεύει η «Ελεύθερη Ευρώπη» στη βουλγαρική:


Αρκετό χρόνο μετά την είδηση ​​της διπλωματικής απάντησης της Ουκρανίας, ο Ρούμεν Ράντεφ σχολίασε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας έγινε κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου , αλλά η πραγματικότητα ήταν ότι η χερσόνησος ήταν ρωσική.

«Δεν υπάρχει δράμα, το ερώτημα είναι ξεκάθαρο. Η προσάρτηση της Κριμαίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ρούμεν Ράντεφ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων στη Φιλιππούπολη.

 «Όμως, όπως είπα χθες το βράδυ, υπάρχουν πραγματικότητες στην πολιτική και τώρα η Κριμαία είναι ρωσική».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr