Η Ρουμανική Πρεσβεία καταδίκασε τη ρητορική μίσους κατά της ρουμανικής μειονότητας στη Σερβία


«Όλοι όσοι ανήκουν σε οποιοδήποτε έθνος είναι πολίτες της χώρας μας και πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, και ως πρόεδρος θα αγωνίζομαι πάντα για αυτό», αντέδρασε ο πρόεδρος της Σερβίας


Νοέμβριος 30, 2021. Ελλάδα.


Σήμερα, η Ρουμανική Πρεσβεία στο Βελιγράδι καταδίκασε τη ρητορική μίσους κατά της ρουμανικής μειονότητας στη Σερβία, τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης σε όσους ανήκουν σε αυτήν την

κοινότητα για πολιτικούς σκοπούς και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων εναντίον Σέρβων πολιτών ρουμανικής καταγωγής, κατηγοριοποιώντας τους ως «εθνικούς εχθρούς».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας στον επίσημο λογαριασμό στο Facebook, δηλώσεις όπως αυτές του σκηνοθέτη Ντράγκοσλαβ Μπόκαν τη Δευτέρα «παραβιάζουν τις αρχές της καλής συνύπαρξης και τη συμβολή της ρουμανικής μειονότητας στον πολιτιστικό πλούτο και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του σερβικού κράτους».

«Μια τέτοια χειρονομία προς μια κοινότητα που έχει δείξει πίστη στο σερβικό κράτος και που συμβάλλει θετικά στην ατμόσφαιρα της διεθνικής συνύπαρξης στη Σερβία θα μπορούσε να επισκιάσει τη φιλική σχέση μεταξύ Ρουμανίας και Σερβίας, που πάντα συνέδεε αυτές τις δύο εθνοτικές κοινότητες που ζουν στις δύο χώρες».

Η Πρεσβεία της Ρουμανίας στο Βελιγράδι εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το «γεγονός ότι η τηλεόραση με εθνική κάλυψη ανέλαβε αυτές τις δηλώσεις ως τέτοιες, χωρίς να εγκρίνει επιθέσεις κατά της εθνικότητας ενός ατόμου», αναφέρει η Beta.

Ο Μποκάν προσέβαλε σε εθνική βάση την αντιπρόεδρο του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης Μαρινίκα Τέπιτς και τη διακήρυξε  ως «εθνικό εχθρό της Σερβίας».

 

Καταδίκασε ο Βούτσιτς

 

Στη ρητορική μίσους αντέδρασε άμεσα ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δηλώνοντας ότι καταδικάζει σθεναρά κάθε προσβολή σε εθνικότητα, καθώς και κάθε ομιλία μίσους, όπως αναφέρει η Σερβική Ραδιοτηλεόραση rtv.rs.

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr