Sabah: Έχει τρελαθεί η Αθήνα;


Δεκέμβριος 26, 2021. Ελλάδα.

Η Ελλάδα επιδιώκει έναν επιθετικό εξοπλισμό τον τελευταίο καιρό. Μετά τα αεροσκάφη Rafale προσπαθεί να αποκτήσει αεροσκάφη F-35  και μετά φρεγάτες και κορβέτες Belharra, γράφει τούρκικο δημοσίευμα. 

Η Αθήνα αύξησε το ποσό που διέθεσε στους εξοπλισμούς (2,5 δισ. ευρώ) το 2021, πέντε φορές σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για τον επόμενο χρόνο επταπλασιάστηκε. Αναμφίβολα, πίσω από την αγορά νέων αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων από την Ελλάδα, υπάρχει μια προσπάθεια να αντιστραφεί η μεταβαλλόμενη ισορροπία  που είναι υπέρ της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπογράφει επίσης, η Ελλάδα,  συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με την Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η Wall Street Journal ανέφερε χθες ότι η Ελλάδα είναι «ένα νέο φωτεινό σημείο» για τις ΗΠΑ. Παρουσιάζοντας όλα όσα έγιναν  τονίζοντας ότι επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη η Ελλάδα απομακρύνθηκε από τη Ρωσία και την Κίνα και δημιούργησε στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

 Παράλληλα με την ανάπτυξη του εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου, σημειώθηκε ότι το Κογκρέσο ψήφισε δικομματική νομοθεσία για να αυξήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας και τον ρόλο της στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Αναφέρθηκε επίσης ότι η βάση στην Αλεξανδρούπολη έχει γίνει σημαντική για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.

 

Η αντίδραση της Άγκυρας



 Δεν είναι δυνατόν να αδιαφορεί η Τουρκία στον υπερβολικό εξοπλισμό της Ελλάδας με αυτόν τον τρόπο . Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι ολόκληρη η Ελλάδα θα « γίνει αμερικανική βάση».
Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου και ο υπουργός Άμυνας Ακάρ υπενθυμίζουν μέσω των ΜΜΕ συχνά στην Αθήνα, την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

 

 Πιο πρόσφατα, ο Ακάρ επεσήμανε ότι η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών και επέκρινε το «εξοπλιστικό σόου»:

«Με την ενθάρρυνση και την πρόκληση ορισμένων χωρών προσπαθούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας εξοπλίζοντας τον εαυτό τους. Αυτό είναι μάταιο. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, προσπαθούν να κάνουν νέες συμμαχίες για κάτι που λέμε ότι όλα είναι τεχνητά».

Ο Ακάρ είπε ότι περιμένουν τις ελληνικές αρχές στην Άγκυρα να πραγματοποιήσουν την τέταρτη συνάντηση «στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και υπενθύμισε ότι «θέλουν οι λαοί των δύο χωρών να ζήσουν τη ζωή τους με ασφάλεια και ευημερία αξιοποιώντας του υπάρχοντος πλούτου». 

Γιατί μιλάω για όλα αυτά; Στηριζόμενος στις πρόσφατες ειδήσεις που λένε ότι η Αθήνα άρχισε να μιλά πιο συχνά για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο.

 

Νέα κίνηση από την ελληνική κυβέρνηση


Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη φράση «Αυτό είναι ένα μήνυμα και για τα ανατολικά μας σύνορα» κατά την απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων από 6 μίλια σε 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος στις 20 Ιανουαρίου 2021. 

Πριν από τέσσερις ημέρες, ο Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Πέτκοφ, πρότεινε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να βάλει τέλος στις προκλητικές της ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης απειλής «κατασκοπευτικής κοιλίας», για εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία. 

Οι ειδικοί συζητούν το ενδεχόμενο αυτής της ιδέας, που έθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος  Δένδιας, να μετατραπεί τώρα σε επίδειξη θάρρους στην Αθήνα.


Δηλαδή, υπό το πρίσμα των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου , να κάνουν το  λάθος υπολογισμού της ισχύος. 

Μιλούν για δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μονομερώς στο Αιγαίο. 

 

Αυτό είναι τρελό για την Αθήνα

 

Δεν νομίζω ότι η Αθήνα θα τρελαινόταν έτσι, καθώς μια τέτοια απόφαση όχι μόνο θα ήταν ενάντια στη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ των δύο χωρών και θα άνοιγε την πόρτα σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Η Άγκυρα ευνοεί τον διάλογο, αλλά δεν ανέχεται τέτοιο τετελεσμένο γεγονός.


Όσοι σχολιάζουν στα δυτικά ΜΜΕ ότι η Ελλάδα έχει γίνει «εναλλακτική» της Τουρκίας, αλλά, δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά ούτε τις ισορροπίες του μεταβαλλόμενου κόσμου ούτε τη μακροπρόθεσμη ανάγκη των δύο γειτόνων μεταξύ τους. Η Τουρκία θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικούς περιφερειακούς και παγκόσμιους ρόλους στον κόσμο όπου ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων εντείνεται. Θα ήταν χρήσιμο για την Αθήνα να λάβει υπόψη της τις φιλικές προειδοποιήσεις από την Άγκυρα, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

Sabah -Burhanettin Duran

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr