Τουρκία: Κρίση στα Κατεχόμενα, βλέπει ο βρετανικός Τύπος, «θέλουν ένωση με τη νότια Κύπρο»


Ιανουάριος 10, 2022. Ελλάδα.

«Με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση και καταγγελίες για πολιτική παρέμβαση, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να υπερασπιστεί το ομοσπονδιακό μέλλον (της Κύπρου)» γράφει βρετανικό δημοσίευμα,  όπως σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την τουρκική odatv, η βρετανική εφημερίδα ‘The Guardian’ δημοσίευσε ένα αξιοσημείωτο άρθρο για την «ΤΔΒΚ», την Κατεχόμενη από την Τουρκία Κύπρο.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Αυξανόμενη οργή κατά της Τουρκίας οδήγησε εκκλήσεις για επανένωση στη βόρεια Κύπρο που πλήττεται από την κρίση» υποστηρίζεται η πολιτική της ενοποίησης λόγω της οικονομικής κρίσης στο νησί.

«Με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση και τους ισχυρισμούς για πολιτική παρέμβαση, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να υπερασπιστεί το ομοσπονδιακό μέλλον (του νησιού)», ανέφερε το βρετανικό δημοσίευμα. 


Στην εφημερίδα περιλαμβάνονται οι απόψεις του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Τούρκων Εκπαιδευτικών Κύπρου (KTÖS)  Σενέρ Ελτζίλ, του Δημάρχου Βόρειας Λευκωσίας  Μεχμέτ Χαρμαντζί, ενός από τους ιδρυτές του Ανεξάρτητου και Ομοσπονδιακού Κυπριακού Κινήματος Αχμέτ Τζαβίτ Αν, ο πρόεδρος του κυπριακού Τύπου, δημοσιογράφος Αλί Κισμίρ,  που σημειώνουν ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη βόρεια Κύπρο.

 

Στο άρθρο της εφημερίδας αναφέρονται οι δηλώσεις:

«Οι πρόσφατες διακυμάνσεις της τουρκικής λίρας, που υιοθετήθηκε στην περιοχή το 1976, δύο χρόνια μετά την τουρκική κατοχή, είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή ενός λαού που βρίσκεται υπό διεθνές εμπάργκο και είναι αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο. Η χρήση ξένου νομίσματος για συναλλαγές ακινήτων και την αγορά εισαγόμενων αγαθών επιδείνωσε την κατάσταση – ακόμη και όταν η λίρα ανέκαμψε μέρος της δραματικής υποτίμησής της έναντι του δολαρίου…»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σενέρ Ελτζίλ, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της επανένωσης με τη νότια Κύπρο που διοικείται από τους Έλληνες,  κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη, είπε, «Η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας» και «θα πρέπει να πάρει τα χέρια της από την Κύπρο, να πάρει τη λίρα της και να φύγει».

 


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Ελτζίλ λέει: «Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί τη διεθνή απομόνωση και ξέρουν ότι θα χειροτερέψει» . 

«Πριν από πέντε χρόνια, ένας δάσκαλος που εισήλθε για πρώτη φορά στο σύστημά μας κέρδιζε το ισοδύναμο των 1.100 ευρώ (920 στερλίνες) το μήνα. Σήμερα, λόγω της (τουρκικής) λίρας, παίρνουν μισθό 350 ευρώ το μήνα». 

Μάλιστα, στο δημοσίευμα (γράφει το τούρκικο κείμενο) αναφέρονται οι απόψεις του προέδρου του Κόμματος Ενωμένης Κύπρου, Ιζέτ Ιζτζάν:

«Ο χωρισμός είναι πολύ κοντά», λέει ο Ιζέτ Ιζτζάν, ηγέτης του Κόμματος Ενωμένης Κύπρου, μιας από τις τρεις αριστερές ομάδες που ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 23 Ιανουαρίου. 

Εκφράζοντας μια ευρέως εκφρασμένη ανησυχία, ο Ιζτζάν ισχυρίστηκε ότι στα 38 χρόνια από τότε που η αυτονομιστική δημοκρατία κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της, η ανάμειξη της Τουρκίας στις κομματικές υποθέσεις δεν ήταν ποτέ πιο εμφανής.

 «Οι εκλογές δεν αντιπροσωπεύουν πλέον την πραγματική βούληση των απλών Τουρκοκυπρίων. Είναι σαν ένα παιχνίδι που σχεδίασε και έπαιξε η Τουρκία». 

Αν και οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν υπέρ της επανένωσης σε δημοψήφισμα το 2004, το νησί εντάχθηκε στην ΕΕ ως διχασμένο κράτος αφού η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων απέρριψε τη δυνατότητα κατανομής της εξουσίας. Μέχρι να επιτευχθεί η επανένωση, η νομοθεσία της ΕΕ αναστέλλεται στο βορρά, παρά το γεγονός ότι είναι επίσημα μέρος του μπλοκ».


«Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε»


Ο δήμαρχος της Βόρειας Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί, έβαλε στο στόχαστρο και τον  Αχμέτ Τατάρ.

 «Ο Τατάρ, που μεγάλωσε στην Αγγλία και σπούδασε στο Κέιμπριτζ πριν επιστρέψει στην Κύπρο, χρησιμοποίησε τη θητεία του για να υποστηρίξει μια λύση δύο κρατών για τη διαίρεση του νησιού. -κοινωνική ομοσπονδία – πρόταση που απορρίφθηκε ρητά από την Ε.Ε. Είναι δικαίωμα κάθε χώρας να αρνείται την είσοδο σε ξένους υπηκόους για λόγους ασφαλείας όταν αντιμετωπίζει απειλές και προσβολές».

Οι Τουρκοκύπριοι, που πιστεύεται ότι περιλαμβάνονται στη λίστα, είναι ενωμένοι στην επιθυμία τους για επανένωση και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε πρόταση ότι το ανατολικότερο κράτος μέλος της ΕΕ πρέπει να παραμείνει διχασμένο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Odatv.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr