Έρευνα: Έχουν ‘τρελάνει’ τους Λιβανέζους οι πτήσεις των ισραηλινών αεροσκαφών


Ιούνιος 11, 2022. Ελλάδα.

Τα ισραηλινά αεροπλάνα βρίσκονται στον ουρανό του Λιβάνου τα 8,5 χρόνια από τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία υποστηρίζει ότι ο τοπικός πληθυσμός επηρεάζεται σημαντικά από τις ίδιες τις αεροπορικές επιδρομές που προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση και ψυχολογικές βλάβες στους πολίτες, γράφει η ισραηλινή Maariv.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στη βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι οι θόρυβοι και το βουητό των drones και των αεροσκαφών, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι μικρή υπόθεση.

Η μελέτη, που διεξήχθη από καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, αναφέρει ότι η παρουσία του Ισραήλ στους ουρανούς του Λιβάνου πάνω από τον τοπικό πληθυσμό είναι τεράστια, υπενθύμιση των πολέμων που έχουν λάβει χώρα μεταξύ των δύο χωρών. Ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός του Λιβάνου βιώνει μια συνεχή απειλή βίας.

Η μελέτη δείχνει ότι τα ισραηλινά αεροπλάνα βρίσκονται στον ουρανό του Λιβάνου τα 8,5 από τα τελευταία 15 χρόνια. Ένα μικρό μέρος των διεισδύσεων είναι σύντομες, αλλά πολλές διήρκεσαν 4 ώρες και 35 λεπτά κατά μέσο όρο. Τα περισσότερα από αυτά ήταν τα πιο προηγμένα τεχνικά μαχητικά ή αεροσκάφη παρατήρησης στον κόσμο, τα οποία τα λιβανικά επίγεια αμυντικά συστήματα δεν μπορούν να χειριστούν. Οι περισσότερες πτήσεις επικεντρώθηκαν στο νότιο Λίβανο, αλλά η Βηρυτός είναι επίσης κοινός προορισμός, όπως και οι περιοχές βόρεια της πρωτεύουσας και εκείνες που βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα με τη Συρία. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, η τιμή που χρεώνεται ως αποτέλεσμα της τακτικής έκθεσης σε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές από κατοίκους της περιοχής είναι υψηλή και περιλαμβάνει φυσιολογικές επιδράσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και αρνητικές ψυχικές επιπτώσεις. 

Ο εμπνευστής της μελέτης όξυνε τους τόνους και επιτέθηκε στο Ισραήλ:

«Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο και σωρευτικό έγκλημα που έχει λάβει χώρα τα τελευταία 15 χρόνια». 

Επιπλέον, επειδή το Ισραήλ θεωρείται χώρα με σημαντικές κατασκοπευτικές δυνατότητες, οι πολίτες του Λιβάνου εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τις υποκλοπές. 

Το Ισραήλ έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι οι εισβολές στον Λίβανο είναι απαραίτητες για τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τη Χεζμπολάχ , η οποία θεωρείται το στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ που έχει επιρροή στις περισσότερες πολιτικές αποφάσεις της χώρας και έχει μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ από τον εθνικό στρατό.

maariv.co.il

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr