Ο Τσαβούσογλου στο Κάιρο- Κάλεσμα για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

 


«Τσαβούσογλου: Η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν δείξει τη βούλησή τους να ενισχύσουν τις σχέσεις τους σε πολλούς τομείς»

Μάρτιος 18, 2023. Ελλάδα.


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν δείξει τη βούλησή τους να ενισχύσουν τις σχέσεις τους σε πολλούς τομείς, γράφει τούρκικο δημοσίευμα στην αραβική.

 Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι στο Κάιρο, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές έδειξαν βούληση να ενισχύσουν τις σχέσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, οι μεταφορές και η διπλωματία.

 Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι με τον Αιγύπτιο ομόλογό του συζήτησαν πολλά αρχεία που σχετίζονται με την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

 Πρόσθεσε, «Εστιάσαμε σε πολλούς τομείς. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και να αναζωογονήσουμε τις μεταφορές μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να ενισχύσουμε τις εμπορικές ανταλλαγές».

 Είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να ανεβάσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο».

 Ο Τσαβούσογλου έδειξε την επιθυμία των δύο χωρών να αναζωογονήσουν τις διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις για τα περιφερειακά αρχεία.

 

Κάλεσμα για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

 

Σε άλλο πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε την αιγυπτιακή πλευρά να συμμετάσχει σε 3 στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην επικράτειά της, επισημαίνοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις θα ενισχύσουν και τις κοινές δραστηριότητες των δύο χωρών.

 Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα επίπεδα, ξεκινώντας από την οικονομία, μέσω της ενέργειας, μέχρι την πολιτική.

 Εξήγησε ότι οι εξειδικευμένες επιτροπές των δύο χωρών θα συνεχίσουν τις εργασίες τους για τους φακέλους που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση, μέχρι την επόμενη συνάντηση.

 Και πρόσθεσε, «Το πιο σημαντικό σημείο σε αυτό το στάδιο είναι η παρουσία αποφασιστικότητας και ισχυρής πολιτικής βούλησης».

«Η περιοχή μας χρειάζεται σταθερότητα. Επομένως, πρέπει να εργαστούμε μαζί για τη σταθερότητα και την επιβίωση της περιοχής μας».

 Ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσουν να συναντώνται με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και στο επόμενο στάδιο, εκφράζοντας την χαρά του να τον φιλοξενήσει στην Τουρκία.

 Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον λαό της Αιγύπτου για τη στήριξη που παρείχε στην Τουρκία μετά τον σεισμό.

 Επέστησε την προσοχή στους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου και των λαών τους, σημειώνοντας ότι οι Τούρκοι Πρόεδροι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αιγύπτιος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι επέδειξαν κοινή βούληση να ενισχύσουν τους δεσμούς αδελφοσύνης μεταξύ των λαών των δύο χωρών.

 Είπε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σίσι ενδέχεται να έχουν συνάντηση μετά τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, υποδεικνύοντας ότι είναι δική τους ευθύνη (Τσαβούσολγου και Σούκρι) να προετοιμάσουν τις συνθήκες για τη συνάντηση, ενώ εναπόκειται στους δύο ηγέτες να ορίσουν την ημερομηνία για αυτήν.


Συζήτησαν το Παλαιστινιακό


Ο Τσαβούσογλου και ο Σουκρί συζήτησαν επίσης το παλαιστινιακό ζήτημα και τον αιγυπτιακό ρόλο σε αυτό.

 Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στην προσέγγιση του εβραϊκού Πάσχα και του μήνα του Ραμαζανιού, υποδεικνύοντας ότι θα κάνουν ό,τι έπρεπε για να αποτρέψουν την εκδήλωση εντάσεων στην Παλαιστίνη, στο τζαμί Αλ Άκσα και στην Ιερουσαλήμ.

 «Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούμε και υποστηρίζουμε τον ρόλο της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και τις προσπάθειές τους ως προς αυτό», πρόσθεσε.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr