Βήμα – βήμα το Βελιγράδι και η Πρίστινα πρέπει να προχωρήσουν στη συμφωνία της Αχρίδας


Η «Συμφωνία» από την  Gazeta Express

Μάρτιος 22, 2023. Ελλάδα.

 

Το Κόσοβο και η Σερβία θα κληθούν να προχωρήσουν παράλληλα στην εφαρμογή της τελευταίας συμφωνίας, για την οποία συμφώνησαν στην Αχρίδα ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι και ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, γράφει η κοσοβάρικη εφημερίδα Express.

 Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν την ταχεία εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και θα ετοιμαστεί πρόταση στις Βρυξέλλες με τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. 

Εντός 30 ημερών προορίζεται να ξεκινήσουν τα πάντα για την τελευταία συμφωνία και στο τέλος του έτους προβλέπεται να ολοκληρωθεί η εφαρμογή.

Στις 18 Μαρτίου, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία κατέληξαν σε μια συμφωνία που χαρακτηρίστηκε επίσης ιστορική. 

Για να εγγυηθεί την εφαρμογή της, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει την κύρια δουλειά. Για το πότε θα εφαρμοστεί, πρόκειται να αποφασιστεί σε συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών Μπέσνικ Μπισλίμι και Πέταρ Πέτκοβιτς, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα στις Βρυξέλλες.

Στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής πρότασης για εξομάλυνση των σχέσεων συμφώνησαν ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαιρέτησαν τη συμφωνία, ζητώντας την ταχεία και πλήρη εφαρμογή της.

Για να γίνει πιο συγκεκριμένο αυτό το κάλεσμα, ο απεσταλμένος της ΕΕ για το διάλογο, Μίροσλαβ Λάιτσακ, θα προσκαλέσει τους επικεφαλής διαπραγματευτές Μπέσνικ Μπισλίμι και Πέταρ Πέτκοβιτς σε συνάντηση στις Βρυξέλλες. 

Επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι αυτό θα είναι το επόμενο βήμα στον διάλογο, δηλώνοντας ότι θα συζητήσει τα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δύο χωρών.

«Η αρχή που θα παρακολουθεί, θα αξιολογεί και θα αναφέρει την εφαρμογή [της συμφωνίας] είναι η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης, της οποίας προεδρεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία του Παραρτήματος, το οποίο αναφέρει ότι η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης θα συσταθεί εντός 30 ημερών. 

Εργαζόμαστε τώρα εντατικά για να καθορίσουμε τους στόχους αυτής της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης. Θα είναι η αρχή», είπε ο Λάιτσακ σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe και το Euronews στα σερβικά.

 

Δεν αρνήθηκε ότι η συμφωνία θα απαιτηθεί να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους, λόγω των εκλογών και των σημαντικών ζητημάτων εντός της ΕΕ το 2024. «Αυτό δεν είναι μυστικό», είπε ο Λάιτσακ.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της ηγεσίας της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της αμερικανικής διοίκησης. 

Το επόμενο έτος θα υπάρξει μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Υπάρχουν εκλογές στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, θα υπάρχει λιγότερη προσοχή, λιγότερη δέσμευση. Πιστεύουμε ότι έχουμε αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτή τη διαδικασία και να εφαρμόσουμε τα άρθρα αυτής της συμφωνίας. Όλα αυτά όμως εξαρτώνται από τη δέσμευση των πλευρών», είπε.

Πολλές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας μέχρι στιγμής δεν έχουν εφαρμοστεί, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα είναι διαφορετικά. Ο Λάιτσακ επιμένει ότι τώρα «η προσήλωση είναι στην εφαρμογή».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr