Λιβύη: Σε αναζήτηση του μυθικού πλούτου του Καντάφι…


«Χρυσός, διαμάντια και αεροπλάνα... Η Λιβύη ψάχνει τα δισεκατομμύρια του Καντάφι»

Απρίλιος 25, 2023. Ελλάδα.

Τρίπολη.

Το ζήτημα των δισεκατομμυρίων που κατείχε ο πρώην πρόεδρος της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, τα οποία εξήγαγε λαθραία και έκρυψε σε ξένες τράπεζες σε πολλές χώρες, συνεχίζει να στοιχειώνει τη λιβυκή κυβέρνηση, γράφει τοπικό δημοσίευμα.

 

Η κυβέρνηση του Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπέιμπε εξακολουθεί να ζητά απεγνωσμένα τη βοήθεια της Ουάσιγκτον για να ανακτήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά περιουσιακά στοιχεία που ο Καντάφι και ο στενός κύκλος του φέρεται να έκρυβαν σε όλο τον κόσμο.

Αυτά τα χρήματα υπολογίζονται σε περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια που λεηλατήθηκαν από το λιβυκό κράτος και τα περιουσιακά του στοιχεία, και εξήχθησαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας του 2016.

Ωστόσο, μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών μπόρεσε να βοηθήσει τη Λιβύη υποδεικνύοντας και εντοπίζοντας περιουσιακά στοιχεία αξίας μόνο 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων σε τράπεζες, χρυσό, διαμάντια, αεροπλάνα και πλοία, μερικά από αυτά στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες δυτικές χώρες, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπεύθυνος για την ανάκτηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων, είναι ο Μοχάμεντ Ραμαντάν Μάνσλι, Λίβυος αξιωματούχος ο οποίος μετέβη στις ΗΠΑ και συνάντησε αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον ζητώντας τη στήριξή τους.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ορισμένες κυβερνήσεις έχουν επιφυλάξεις σχετικά με το εάν η κυβέρνηση της Λιβύης είναι σε θέση να διαχειριστεί χρηματικά ποσά αυτού του μεγέθους.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι τυχόν ανακτηθέντα κεφάλαια θα παραμείνουν σε ασφαλές μέρος στο εξωτερικό πριν επιστραφούν σε δόσεις για χρηματοδότηση συγκεκριμένων  έργων, όπως η κατασκευή σχολείων και νοσοκομείων, αυτό γίνεται για να καθησυχαστούν αυτές οι χώρες.

 

Ο Καντάφι είχε προπληρώσει 8 μεταγωγικά αεροσκάφη

 

Εκτός από το ότι ζήτησε βοήθεια για την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων που λεηλατήθηκαν, ο Μάνσλι είπε ότι έθιξε επίσης στους Αμερικανούς αξιωματούχους που συναντήθηκε το θέμα των οκτώ μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 που βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες για δεκαετίες, τα οποία είχε προπληρώσει ο Καντάφι αλλά δεν τα είχε λάβει ποτέ.

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ύπαρξη δύο ανταγωνιστικών κυβερνήσεων στη Λιβύη και η αδυναμία των πολιτικών αξιωματούχων μέχρι στιγμής να διεξαγάγουν νόμιμες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, εμποδίζει τις νομικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκατάσταση αυτού του πλούτου.

 

Μια διαφωνία στο Γραφείο Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων σχετικά με την προεδρία διέκοψε ορισμένες προσπάθειες ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα.

 Ωστόσο, παρά το πάγωμα αυτών των κεφαλαίων στο εξωτερικό σύμφωνα με ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, ορισμένες ενδείξεις έδειξαν τα τελευταία χρόνια ότι ορισμένες χώρες εξακολουθούν να επωφελούνται από την οικονομική αυτοκρατορία που άφησε ο Καντάφι, και αυτά τα κεφάλαια έχουν αρχίσει να προκαλούν σάλια σε ορισμένες από τις χώρες που τα φιλοξενούν.

Όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, που επιδιώκει εδώ και αρκετό καιρό να προετοιμάσει έναν νόμο που να επιτρέπει στους Βρετανούς να χρησιμοποιούν τα λιβυκά κεφάλαια που έχουν παγώσει στις τράπεζές του, για να αποζημιώσει τα θύματα του ιρλανδικού στρατού, καθώς το Λονδίνο κατηγορεί το καθεστώς του Λίβυου συνταγματάρχη ότι τον υποστήριξε στη δεκαετία του ογδόντα του περασμένο αιώνα, καταλήγει η λιβυκή ιστοσελίδα "Λιβύη του Μέλλοντος".


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr