Η Αλβανία θα συνεχίσει να προστατεύει τους Αφγανούς και Ουκρανούς πρόσφυγες

 

Αφγανοί πρόσφυγες κατά την άφιξή τους στην Αλβανία, σε σκηνές που στήθηκαν προσωρινά στο αεροδρόμιο Ρίνας

Απρίλιος 5, 2023. Ελλάδα.

Τίρανα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την Τετάρτη να παρατείνει την περίοδο παραμονής για Αφγανούς και Ουκρανούς πολίτες που έχουν λάβει καθεστώς προστασίας από το αλβανικό κράτος λόγω συγκρούσεων στις χώρες καταγωγής τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα αλβανικά media οι Αφγανοί πολίτες που έφτασαν στην Αλβανία τον Αύγουστο του 2021 αφότου οι δυνάμεις των Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της κυβέρνησης στην Καμπούλ, η προθεσμία προστασίας θα παραταθεί έως τις 24 Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Όσον αφορά τους Ουκρανούς πολίτες που διέφυγαν λόγω της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, η προθεσμία προστασίας θα παραταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023.

Και στις δύο περιπτώσεις, το υπουργικό συμβούλιο προβλέπει τη «χορήγηση προσωρινής προστασίας» και τη συνέχιση του έργου της Task Force που δημιουργήθηκε για τη διαχείριση της ροής των αιτούντων διεθνή προστασία.

Το καλοκαίρι του 2021, η Αλβανία άνοιξε τις πόρτες της σε χιλιάδες Αφγανούς πολίτες που εγκατέλειπαν το Αφγανιστάν αφού η χώρα έπεσε υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Θα παρέμεναν στη χώρα μέχρι την ολοκλήρωση των εγγράφων για να καταφύγουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και ΗΠΑ.

Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων που έφτασαν στην Αλβανία ήταν δημοσιογράφοι, πρώην αφγανικά κυβερνητικά στελέχη και ακτιβιστές  καθώς και υπάλληλοι μη κυβερνητικών οργανώσεων ή συνεργάτες δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

 Ένα μέρος τους φιλοξενήθηκε αρχικά στην Πανεπιστημιούπολη των Τιράνων και στη συνέχεια κατέφυγε στις παραθαλάσσιες πόλεις Δυρράχιο και Σενγκίν.

Ένα χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 2022, εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία κατέφυγαν στην παραλία του Δυρραχίου.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr