Αιγύπτιος δικηγόρος μήνυσε το Netflix για ιστορική διαστρέβλωση της Κλεοπάτρας

AFP PHOTO / ERIC FEFERBERGThe head of a statue depicting Cleopatra, the last active pharaoh of Ancient Egypt, at the Pinacotheque in Paris, France.

«Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, που σημαίνει ότι ήταν ξανθιά, όχι μαύρη»


Απρίλιος 22, 2022. Ελλάδα.

Κάιρο.

Ένας Αιγύπτιος δικηγόρος κατέθεσε μήνυση κατά του Netflix για την απεικόνιση της Κλεοπάτρας ως μαύρης γυναίκας σε μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ. 

Μετά τη δημοσίευση του τρέιλερ της «Βασίλισσας Κλεοπάτρας», ο δικηγόρος Μαχμούντ αλ Σεμάρι κατέθεσε αγωγή κατά της πλατφόρμας ροής με τον Εισαγγελέα κατηγορώντας την για διαστρέβλωση της αιγυπτιακής ιστορίας.

 Ο αλ Σεμάρι απαίτησε την απαγόρευση του Netflix στην Αίγυπτο υποστηρίζοντας ότι «τα περισσότερα από αυτά που εμφανίζει η πλατφόρμα Netflix έρχονται σε αντίθεση με τις ισλαμικές και κοινωνικές αξίες και αρχές, ιδιαίτερα τις αιγυπτιακές».

«Για να διαφυλάξουμε την αιγυπτιακή εθνική και πολιτιστική ταυτότητα μεταξύ των Αιγυπτίων σε όλο τον κόσμο... σας ενημερώνουμε και σας ζητάμε να λάβετε τα απαραίτητα νομικά μέτρα εναντίον αυτής της πλατφόρμας», ανέφερε η καταγγελία του.

Η θρυλική γυναίκα κυβερνήτης απεικονίζεται από την Adele James, η οποία είναι διφυλόφιλη.

 Τη σειρά που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 10 Μαΐου αφηγείται επίσης η μαύρη ηθοποιός Jada Pinkett Smith. 

https://www.echedoros-a.gr/2009/09/blog-post_17.html


Έχει πει στο παρελθόν ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να «εκπροσωπήσει τις μαύρες γυναίκες».

«Δεν βλέπουμε ή ακούμε συχνά ιστορίες για μαύρες βασίλισσες… το λυπηρό είναι ότι δεν έχουμε έτοιμη πρόσβαση σε αυτές τις ιστορικές γυναίκες που ήταν τόσο ισχυρές και ήταν η ραχοκοκαλιά των αφρικανικών εθνών», είπε. 

Άλλοι έχουν παραπονεθεί για τις επιλογές του casting που έγιναν για το ντοκιμαντέρ, με τον πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Zahi Hawass να λέει ότι η απεικόνιση της Κλεοπάτρας «είναι εντελώς λανθασμένη». «Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, που σημαίνει ότι ήταν ξανθιά, όχι μαύρη», υποστήριξε σύμφωνα με την ισραηλινή i24.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr